Η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας «ξυπνούν» τα καταχωνιασμένα νοήματα και μηνύματα του χριστιανισμού, όπως της αγάπης, της συγχώρεσης, της πίστης, της ελπίδας.

Η γιορτή του Πάσχα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κοκκίνισμα των αυγών, την παρασκευή φλαούνων, τις εξορμήσεις στα χωριά, τις οικογενειακές συνάξεις. Όμως η Μεγάλη Εβδομάδα, που αποτελεί αδιαμφισβήτητα την σπουδαιότερη εορτή των Ορθοδόξων χριστιανών, είναι κάτι περισσότερο από μια γιορτή χαλάρωσης και ευχαρίστησης. Είναι η περίοδος στην οποία οι πιστοί έρχονται πιο κοντά στα Θεία αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Οι πιστοί μέσα από τη νηστεία, την εξομολόγηση, την Θεία Κοινωνία και τον εκκλησιασμό συμμετέχουν στα Πάθη του Ιησού Χριστού. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας «ξυπνούν» τα καταχωνιασμένα νοήματα και μηνύματα του χριστιανισμού, όπως της αγάπης, της συγχώρεσης, της πίστης, της ελπίδας.

Τις μέρες του Πάσχα οι άνθρωποι κουβαλώντας τον δικό τους προσωπικό σταυρό και τα δικά τους πάθη γίνονται κοινωνοί του μηνύματος της Ανάστασης του Κυρίου και προσεύχονται για τη δική τους ψυχική ανάταση και λύτρωση. Η Ανάσταση δίνει διέξοδο στα υπαρξιακά ζητήματα του ανθρώπου. Μέσα από τον πόνο, τις δοκιμασίες της ζωής προσβλέπει στο φως της ελπίδας, της νίκης και της αισιοδοξίας. Οι άνθρωποι αυτή την περίοδο αισθάνονται, όσο ποτέ άλλοτε, την ανάγκη να έχουν μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό τους, να κάνουν την δική τους αυτοκριτική, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να ζητήσουν συγχώρεση όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Απαλλαγμένοι από τα πάθη, τις προσκολλήσεις, τις απογοητεύσεις, τους φόβους, με τη δύναμη της πίστης, μπορούν να οδηγηθούν στην εσωτερική ανάσταση και σε ένα νέο ξεκίνημα.

Κυρίως στις μέρες μας όπου επικρατεί η μιζέρια, η οικονομική δυσχέρεια, η απαισιοδοξία, υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη να φέρουμε στην επιφάνεια τα αγνά παιδικά αισθήματά μας. Ακολουθώντας τα μηνύματα της χριστιανοσύνης ας απελευθερωθούμε από τους εγωισμούς και τη φιλαυτία και ας μεταμορφωθούμε σε όργανα αγάπης και καλής θέλησης προσφέροντας αγάπη στον πλησίον μας. Ας βγούμε από το καβούκι της εσωστρέφειας και ας μετατρέψουμε την αδιαφορία σε πραγματικό ενδιαφέρον προς τα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Άλλωστε αυτό είναι και το νόημα της Σταύρωσης του Κυρίου, όπου σε ένδειξη πραγματικής και άδολης αγάπης, θυσιάστηκε για εμάς για να μας απαλλάξει από το θάνατο. Με την Σταύρωση και την Ανάσταση Του μας έδωσε την δυνατότητα να υπερβούμε τη θνητότητα.

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα με κορύφωση την Ανάσταση του Κυρίου φέρνει μαζί της το υψηλό μήνυμα της ελπίδας, του φωτός, της αισιοδοξίας, της λύτρωσης, της αγάπης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που το Πάσχα εορτάζεται την Άνοιξη, την εποχή που η φύση ξυπνά και αναγεννιέται. Με τον ίδιο τρόπο κάθε άνθρωπος μπορεί να αναγεννηθεί ψυχικά φτάνει να εντάξει στη ζωή του το πραγματικό νόημα και τις αξίες του Χριστιανισμού.