Ο Μάιος θεωρείται ο μαγεμένος μήνας, «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα».

Μάιος : Ο «μαγεμένος» μήνας

Και ενώ η 1η του Μάη έχει καθιερωθεί ως η μέρα του εργάτη αποτελώντας μια μέρα ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους ανά τον κόσμο, στην αρχαιότητα τη μέρα αυτή εορταζόταν η αναγέννηση της φύσης. Στην αρχαία Ελλάδα εορτάζονταν τα Θαργήλια, μια αγροτική εορτή κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί προσέφεραν στους θεούς τους πρώτους καρπούς της νέας σοδειάς. Η εορτή αυτή αποτελούσε μια έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους θεούς για την πρόοδο της καρποφορίας και παράκλησης για τη συγκομιδής της. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των Θαργηλίων πραγματοποιείτο μια λατρευτική πομπή, στην οποία περιέφεραν ένα πράσινο ανθισμένο κλαδί από οπωροφόρα δέντρα, στολισμένο με καρπούς. Το κλαδί αυτό που παραπέμπει στο σημερινό μαγιάτικο στεφάνι συμβόλιζε την ευφορία και την καλοτυχία.

Μάιος : Ο «μαγεμένος» μήνας

Έχοντας λοιπόν τις ρίζες του στην αρχαιότητα το μαγιάτικο στεφάνι, που τοποθετείται στην κύρια είσοδο των σπιτιών μας, σήμερα αποτελεί μια σύνθεση από όμορφα λουλούδια της εποχής. Το στεφάνι αυτό, εκτός από καλλωπιστικό χαρακτήρα, εμπεριέχει και συμβολισμούς. Όπως ακριβώς στην αρχαιότητα έτσι και σήμερα συμβολίζει την καλοτυχία, την υγεία και την ευτυχία για τους ενοίκους του σπιτιού. Σε κάποια περιοχές της Κύπρου το κύριο μέρος του στεφανιού αποτελείται από ροδιά, σύμβολο της καλοτυχίας. Τα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν πως το στεφάνι , που κρέμαζαν στην εξώθυρα, θα «μάζευε» όλες τις αρρώστιες, ώστε αυτές να μην περάσουν στο σπίτι τους. Κατόπιν στις 24 Ιουνίου, παραμονή της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, συνήθιζαν να καίνε το στεφάνι αυτό με σκοπό την κάθαρση από τις αρρώστιες και το κακό.

Επίσης τα παλαιότερα χρόνια, καθώς θεωρούσαν τον Μάη «μαγεμένο», απέφευγαν τους γάμους ή οποιαδήποτε άλλα χαρμόσυνα γεγονότα και σοβαρές εργασίες. Η συγκεκριμένη αντίληψη είχε τις ρίζες της και πάλι από την αρχαιότητα, καθώς κατά το μήνα αυτό οι αρχαίοι Ρωμαίοι εόρταζαν τα Λεμούρια, που αποτελούσε μια εορτή για τον εξαγνισμό των ψυχών των νεκρών.

Μάιος : Ο «μαγεμένος» μήνας

Το μήνα αυτό, όπου η φύση βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, εορτάζεται η μητρότητα . Συγκεκριμένα η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι αφιερωμένη στη γλυκιά και στοργική φιγούρα της μητέρας. Οι πρώτες αναφορές στην εορτή της μητέρας έρχονται ήδη από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) αποτελεί την προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν υπέρτατη θεά. Η λατρεία αυτή περνά κατόπιν στην κόρη της Ρέα που αποτέλεσε τη μητέρα των θεών. Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν τη Ρέα, θεά της γονιμότητας και της γης, κάθε Άνοιξη.

Μάιος : Ο «μαγεμένος» μήνας

Gustav Klimt "Μητέρα και Παιδί"

Ο Μάιος στηριζόμενος σε λαογραφικά και μυθολογικά στοιχεία, αλλά και σε ιστορικά γεγονότα , όπως τις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών καθώς και την άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453, μπορεί να έχει συσχετιστεί με τη μαγεία και με αρνητικές προλήψεις, όμως δεν παύει ο «μαγεμένος» αυτός μήνας να αποτελεί ένα από τους ωραιότερους μήνες του χρόνου, που μαγεύει με τα χρώματα και τα αρώματά του, καθώς η φύση βρίσκεται σε όλο της το μεγαλείο…

Μάιος : Ο «μαγεμένος» μήνας