
Ένας πολύ ενδιαφέρον μύθος είναι αυτός του Μήλου, ο οποίος είναι και άμεσα συνδεδεμένος με το νησί μας. Ο Μήλος, ένας νεαρός που είχε την καταγωγή του από το ιερό νησί της Δήλου, άφησε την πατρίδα του και κατέληξε στην Κύπρο, επί της βασιλείας του Κινύρα. Ο Βασιλιάς, διακρίνοντας την ευφυΐα του, του ανάθεσε να συντροφεύει τον υιό του, Άδωνη. Μεταξύ των δύο νέων αναπτύχθηκαν στενοί δεσμοί αληθινής φιλίας, οι οποίοι ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο με το γάμο του Μήλου με την Πέλεια, με καταγωγή από το σόι του Άδωνη.

Είναι γνωστό το τραγικό και άδοξο τέλος της ζωής του Άδωνη, καθώς εξασκούσε το αγαπημένο του άθλημα, το κυνήγι. Καθώς ο πόνος για τον στενό του φίλο ήταν αβάστακτος, ο Μήλος πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον Άδωνη στον άλλο κόσμο αυτοκτονώντας, με το να κρεμαστεί από το κλαδί ενός δέντρου, (το οποίο δέντρο πήρε το όνομα του από τον τραγικό νέο), την Μηλιά. Η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ραγδαία. Η Πέλεια, μη αντέχοντας τον διπλό χαμό των αγαπημένων της προσώπων αυτοκτόνησε και αυτή. Η μοιραία αυτή κατάληξη του αγαπημένου ζευγαριού, συγκίνησε βαθειά την Θεά Αφροδίτη, η οποία μεταμόρφωσε το Μήλο στον ομώνυμο καρπό του δέντρου από το οποίο κρεμάστηκε και την Πέλεια σε ένα περιστέρι.

Ο καρπός του έρωτα του Μήλου και της Πέλειας ήταν ένα μικρό αγόρι, το οποίο πήρε το όνομα του αδικοχαμένου πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Μήλος ο Β', σε μικρή ηλικία έφυγε από την Κύπρο με τη βοήθεια της Αφροδίτης και ήταν ο πρώτος οικιστής του ομώνυμου νησιού, της Μήλου, από τον οποίο πήρε και το όνομα του. Σύμφωνα πάντα με το μύθο, η προσφορά του Μήλου στην ανθρωπότητα ήταν ανεκτίμητη αφού αυτός πρώτος διέταξε το κούρεμα των προβάτων (που στην αρχαιότητα τα πρόβατα ονομάζονταν και μήλα) και την χρήση του μαλλιού για τη δημιουργία ενδυμάτων.

Μέσω του Μήλου μεταφέρθηκε και η λατρεία της αγαπημένης του Θεάς Αφροδίτης στο νησί της Μήλου, εξ ου και η «Αφροδίτη της Μήλου», το ξακουστό μαρμάρινο άγαλμα του 2ου αιώνα πχ, που βρέθηκε γύρω στο 1820 στη Μήλο και είναι σήμερα ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου.
Σχετικοί Συνδέσμοι
Αρχαιολογικός Χώρος & Μουσείο Παλαίπαφου, Φωτογραφίες & Χάρτης.