Οι πύργοι – παρατηρητήρια αποτελούσαν ένα μέρος της γενικής αμυντικής προστασίας του νησιού. Ο Πύργος της Αλαμινού αποτελούσε ένα από τους τέσσερις πύργους – παρατηρητήρια της επαρχίας Λάρνακας που κτίστηκαν κατά τα μεσαιωνικά χρόνια.

Ο «Πύργος» γνωστός και ως «Κούλας» αποτελεί κτίσμα του 15ου αιώνα. Κατασκευασμένο με ακατέργαστες πέτρες, με ύψος που έφτανε γύρω στα οκτώ μέτρα δεν αποτελεί ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτίσμα. Πιθανότατα να αποτελούσε μέρος συμπλέγματος μεσαιωνικών κτιρίων στην περιοχή, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όπως φυλακών και λατινικής εκκλησίας. Ο Πύργος αποτελείτο από τρεις ορόφους. Η είσοδος σε αυτόν πιθανότατα να γινόταν από μια ξύλινη κρεμαστή σκάλα που βρισκόταν στη βόρεια πλευρά του.

Ο Πύργος στην Αλαμινό λειτουργούσε ως παρατηρητήριο των νοτιανατολικών ακτών του νησιού και ήταν επανδρωμένος με ολιγομελή μόνιμη φρουρά. Οι παρατηρητές επικοινωνούσαν μεταξύ τους με φωτεινά σήματα , τα οποία έστελναν όταν διαφαινόταν κάποιος κίνδυνος. Ο Πύργος της Αλαμινού, όπως ακριβώς και οι άλλοι πύργοι στο Κίτι, στη Ξυλοφάγου και στην Πύλα, εξασφάλιζαν την άμυνα του νησιού και προστάτευαν τη βασιλική περιουσία και εξουσία από τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.