Στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Τροόδους συναντάμε δυο σπάνιους φυσικούς οικότοπους, οι οποίοι προστατεύονται από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς είναι μοναδικοί στο είδος τους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτούς συναντάμε τους τυρφώνες, που δεν είναι τίποτα άλλο από υπολείμματα φυτών που δεν σαπίζουν στο νερό. Οι τυρφώνες συναντώνται σε περιοχές με υγρά λιβάδια και αναπτύσσονται σε κοιλότητες που πλημμυρίζουν στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά παραμένουν λασπωμένες και υγρές το καλοκαίρι. Μια τέτοια περιοχή είναι και το Αλμυρολίβαδο στην περιοχή του Τροόδους, ενώ η δεύτερη είναι το Λιβάδι του Ππασιά. Σε αυτές τις περιοχές συναντάμε σημαντικά απειλούμενα ενδημικά φυτά, ανάμεσα σε αυτά και τον τυρφώνα, που έχει μεγάλη επιστημονική αξία, καθώς κρύβει την ιστορική εξέλιξη της βλάστησης του Τροόδους, που ακόμη δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Η περιοχή όπου βρίσκονται οι τυρφώνες είναι περιφραγμένη και οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδρομή για να μπορέσουν να τους δουν.

Για να φτάσετε στο Αλμυρολίβαδο ακολουθήστε το δρόμο Κακοπετριάς – Τρόοδους, 7,5 χλμ από Καρβουνά και 2,5 χλμ πριν την Πλατεία Τροόδους, σε πάροδο στα αριστερά, λίγο πριν το Λιβάδι του Ππασιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Αλμυρολίβαδο, βρίσκεται και οργανωμένος κατασκηνωτικός χώρος, με μέγιστη δυναμικότητα 2000 ατόμων. Δίπλα από τον κατασκηνωτικό χώρο ξεκινά γραμμικό μονοπάτι, που θεωρείται αρκετά δύσκολο, εξαιτίας της απότομης εναλλαγής στη μορφολογία του εδάφους που περιλαμβάνει ανηφοριές και χαράδρες. Παρόλα αυτά αποτελεί μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο παρθένο δάσος του Τροόδους , ενώ εάν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε και τη λίμνη του Αλμυρολίβαδου, που δεν είναι πάντα γεμάτη, αλλά όταν εισρεύσει νερό, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.