Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πιτσιλιάς είναι η Άλωνα, ένα χωριό με γραφικές γειτονιές και με πετρόκτιστα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια. Σημείο κατατεθέν για όλα τα σπίτια του χωριού αποτελεί η ύπαρξη κληματαριών που δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο.

Εκμεταλλευόμενο τη φυσική ομορφιά της Άλωνας, το Τμήμα Δασών, έχει δημιουργήσει μονοπάτι της φύσης που περνά ουσιαστικά μέσα από ένα πυκνό δάσος, όπου κυριαρχούν οι φουντουκιές. Πρόκειται για ένα κυκλικό μονοπάτι μήκους 1,5 χλμ, μέτριου βαθμού δυσκολίας, εξαιτίας των δυσκολιών που παρουσιάζονται ως προς την μορφολογία του εδάφους, με απότομες ανηφόρες και κατηφόρες. Απαιτείται περίπου μισή με μία ώρα για να το διανύσετε.

Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται σε δυο σημεία στο κέντρο του χωριού. Το ένα σημείο βρίσκεται δίπλα από το κτίριο της Σ.Π.Ε Άλωνας, ενώ το δεύτερο περίπου 300 μέτρα νοτιότερα, κοντά στην εκκλησία του χωριού. Το Μονοπάτι περνά μέσα από πυκνές φυτείες από φουντουκιές, κερασιές, μηλιές και αμυγδαλιές και φτάνει μέχρι τον ποταμό. Από τη χλωρίδα της περιοχής ξεχωρίζουν επίσης οι βιολέττες, οι φτέρες, τα κυκλάμινα της Πιτσιλιάς, καθώς και τα νούφαρα σε μερικούς πιο υγρούς τόπους. Προς το τέλος της διαδρομής θα περάσετε από την κύρια εκκλησία της κοινότητας, αφιερωμένης στον Άγιο Γεώργιο, ενώ μια ξύλινη γέφυρα ύψους περίπου 3 μέτρων σας δίνει την ευκαιρία να έχετε θέαση του δάσους από ψηλά. Η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000.

Οι εικόνες και το τοπίο της περιοχής σίγουρα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφτείτε. Ιδανικότερη εποχή αποτελεί ασφαλώς η άνοιξη όπου τα πάντα είναι ανθισμένα, ενώ σε όλη τη διαδρομή θα σας συντροφεύουν τα κελαηδήματα των αηδονιών.