Δέκα χιλιόμετρα βόρεια της Άλωνας, επάνω στον κύριο δρόμο Άλωνας – Κάτω Μονής συναντάμε το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Συμφύλλου. Το προσωνύμιο Σύμφυλλος προήλθε από το τοπωνύμιο, στο οποίο βρίσκεται το εξωκλήσι.

Το εξωκλήσι είναι κτισμένο στα θεμέλια μιας παλαιάς εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η οποία υφίστατο κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων και αποτελούσε το μοναδικό κατάλοιπο του αρχαίου οικισμού Πηγαδούλια. Το εξωκλήσι παρέμεινε μέχρι και τον 20ο αιώνα όπου σταδιακά είχε αφεθεί στο έλεος του χρόνου μέχρι που καταστράφηκε.

Με πρωτοβουλία των κατοίκων της Άλωνας το εξωκλήσι ανοικοδομήθηκε το 1999 και στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία.

Το εξωκλήσι είναι ένας μονόκλιτος ξυλοστεγής ναός με επικλινή στέγη και αγκυλωτά κεραμίδια. Το καμπαναριό δεσπόζει στο προαύλιο της εκκλησίας. Εσωτερικά του ναού ξεχωρίζει το ξύλινο εικονοστάσι, το οποίο κατασκεύασε ο ξυλογλύπτης Κυριάκος Αγριδιώτης, ενώ τις εικόνες φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Λυτρίδης.

Ο ναός λειτουργεί δυο με τρεις φορές το χρόνο, ενώ τελούνται και Ιερά Μυστήρια.