Στα σύνορα με την κοινότητα Πελενδρίου, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, δίπλα στη γέφυρα που ρέει ο ποταμός του Κούρη, βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας της Αμιάντου. Πρόκειται για ένα απλό, ξυλοστεγή ναό, τύπου βασιλικού ρυθμού, κτισμένο μόλις το 1990. Το καμπαναριό βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας και αποτελεί μια απλή σιδερένια κατασκευή. Μέρος της εκκλησίας είναι επενδυμένο με ακανόνιστου μεγέθους πέτρες της περιοχής.

Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, η Παναγία είχε εμφανιστεί σε μια λεχώνα και της υπέδειξε το σημείο, στο οποίο ήταν κρυμμένη η εικόνα της, ζητώντας της να τη μεταφέρει σε ασφαλή σημείο, για να γλιτώσει από τις βεβηλώσεις των Μωαμεθανών. Έτσι και έγινε. Η γυναίκα βρήκε την εικόνα και ξεκίνησε για να τη μεταφέρει στο Πελένδρι. Εξαντλημένη και κουρασμένη από το περπάτημα και το βάρος που κρατούσε , κάθισε σε ένα βράχο και παρακάλεσε την Παναγία να της βρει λίγο νερό. Τότε από το βράχο άρχισε να πηγάζει άφθονο πόσιμο νερό. Η πηγή αυτή υπάρχει μέχρι σήμερα και στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται οικοδομημένος ο ναός αφιερωμένος στην Παναγία.

Επίσης μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας δεν μπορεί να μεταφερθεί με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο παρά μόνο με τα χέρια.

Έτσι κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά η παλαιά εικόνα της Παναγίας  μεταφέρεται με πομπή από την εκκλησία του Πελενδρίου, όπου φυλάσσεται, στο εξωκλήσι της Παναγίας στον Αμίαντο, όπου και τελείται θεία λειτουργία και έπειτα επιστρέφεται και πάλι πίσω.