Στον κεντρικό δρόμο της Αγίας Νάπα, κοντά στο Μεσαιωνικό μοναστήρι, βρίσκεται το μνημείο – προτομή του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Λουκά Λουκά.

Ο Λουκάς Λουκά γεννήθηκε στην Αγία Νάπα στις 10 Αυγούστου του 1941. Αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο της Αγίας Νάπας και ήταν μαθητής ακόμα, όταν συμμετείχε στην οργάνωση της ΕΟΚΑ, φοιτώντας στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Η δράση του αφορούσε κυρίως τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες , τη ρίψη φυλλαδίων, την αναγραφή συνθημάτων στην επαρχία Αμμοχώστου.

Στις 3 Οκτωβρίου το 1958 μετά το θάνατο της Αγγλίδας Κάλιφ, τον οποίο η ΕΟΚΑ είχε καταδικάσει κατηγορηματικά, οι Άγγλοι επέβαλαν κατ’οίκον περιορισμό. Οι κάτοικοι της κοινότητας προέβησαν σε διαμαρτυρίες για τη βάναυση μεταχείρισή τους και ήλθαν σε σύγκρουση μαζί τους. Η σύγκρουση πήρε μεγάλες διαστάσεις αφήνοντας πίσω της τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Λουκάς Λουκά στο δρόμο για να πάει στο σπίτι του, από το σπίτι ενός συμμαθητή του, ήρθε αντιμέτωπος με Άγγλους στρατιώτες , οι οποίοι τον άρπαξαν και τον χτύπησαν ανελέητα με τα ρόπαλά τους, μέχρι που τον σκότωσαν. Ήταν μόλις δεκαεπτά ετών.