Ο αφανής αυτός Άγιος τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Μαΐου και είναι προστάτης της ενορίας της Ευρύχου. Πρόκειται για τον Άγιο Κυριάκο ή Κυριακό και προς τιμήν του έχει κτιστεί μία από τις πιο σημαντικές μεσαιωνικές εκκλησίες της Κύπρου.

Επισκεπτόμενος κανείς το χωριό Ευρύχου στο δρόμο προς το Τρόοδος είναι δυνατό στη βόρεια πλευρά να αντικρύσει μία από τις μεσαιωνικές εκκλησίες του νησιού που είναι αφιερωμένη σε ένα Άγιο όχι τόσο ξακουστό στο ευρύ κοινό, τον Άγιο Κυριάκο. Το κτίσιμό της τοποθετείται στον 15ο αιώνα και είναι ξυλόστεγη Βασιλική. Βόρεια της εκκλησίας βρίσκεται ένα παρεκκλήσι στο οποίο βρίσκεται ο ιερός τάφος του Αγίου μέσα σε κτιστή κρύπτη. Ο ναός ήταν φιλοτεχνημένος με πλούσιες τοιχογραφίες οι οποίες επικαλύφθηκαν μεταγενέστερα με ασβέστη. Ωστόσο, λίγες τοιχογραφίες διασώζονται και είναι ορατές σήμερα.

Σύμφωνα με περιηγητές στο ναό υπήρχε ένα εκπληκτικά περίτεχνο εικονοστάσι που χρονολογούνταν τον 16ο αιώνα. Σήμερα δεν υφίσταται και τη θέση του έχει πάρει ένα άτεχνο και απλό εικονοστάσι. Μέσα σε αυτό υπάρχει εικόνα του Χριστού του 17ου αι., εικόνα του Αγ. Δημητρίου αλλά και μια μισο-κατεστραμμένη εικόνα της Θεοτόκου από την σκηνή του Ευαγγελισμού.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για το βίο του Αγίου Κυριάκου ο οποίος φαίνεται ότι έζησε ταπεινά και ήσυχα κάνοντας ασκητικό βίο. Τα στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξή του είναι η ανέγερση του ναού στο όνομά του, η συντεταγμένη Ακολουθία του, οι αγιογραφημένες εικόνες που τον απεικονίζουν καθώς και η τιμή που αποδίδεται στα λείψανά του. Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει επ' ακριβώς τα χρόνια που έζησε, το μόνο σίγουρο είναι ότι ασκήτεψε πριν η Κύπρος καταστεί ναύσταθμος για τους Βενετούς. Φορητή εικόνα του Αγίου βρίσκεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου, φιλοτεχνηθείσα το 1807 από τον μοναχό Λαυρέντιο, μαζί με την τίμια κάρα του σε ασημένια ναόσχημη λειψανοθήκη. Στο χωριό Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου υπάρχουν ερείπια εκκλησίας στο όνομα του Αγίου Κυριάκου καθώς και παλιά χειρόγραφη φυλλάδα με την Ακολουθία του η οποία εκθειάζει τον άγιο για τα θαύματα του και τις ιερές παρεμβάσεις του μετά από ικεσίες των πιστών. Η Ακολουθία έχει συγγραφεί στις αρχές του 20ου αιώνα από άγνωστο μέχρι στιγμής συγγραφέα και αποτελεί ένα αριστούργημα.

Η συνωνυμία του Αγίου Κυριάκου της Ευρύχου με τον Όσιο Κυριάκο τον Αναχωρητή που τιμώταν στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, περιόρισε τις εκδηλώσεις τιμής στην Ευρύχου, ωστόσο, τα τελευταία 30 χρόνια καθιερώθηκε η 24η Μαΐου ως η ημέρα τιμής του Αγίου, ημέρα κατά την οποία τελείται ετήσια πανήγυρις στην γενέτειρά του Ευρύχου. Οι κάτοικοι του χωριού τιμούν με πάσα ευλάβεια την γιορτή και πολλοί από αυτούς φέρουν το όνομά του, πράγμα που υποδηλώνει εκτός από την υψηλή υπόληψη που είχε ο Άγιος και το ότι αποτιόταν τιμή σε αυτόν εδώ και αιώνες. Ο Άγιος Κυριάκος αποτελεί τον προστάτη της ενορίας και τον Άγιο των κεκοιμημένων της Ευρύχου.

Περνώντας από την Ευρύχου μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον εκπληκτικό από κάθε άποψη αυτό ναό που είναι αφιερωμένος σε ένα σχεδόν άγνωστο αλλά φιλάρετο Κύπριο ασκητή, τον Κυριάκο στον οποίο απένειμε η εκκλησία τον τίτλο του Αγίου.