Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε το 1997 στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας επίσης αφιερωμένης στον Άγιο Βηχιανό και η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.  Η εκκλησία είναι επενδυμένη με ακανόνιστη πέτρα της περιοχής και φέρει δύο καμπαναριά. Στο εσωτερικό της αποτελείται από ένα λιτό εικονοστάσι με λίγες εικόνες.

Ο Άγιος Βηχιανός, ο οποίος θεωρείται προστάτης και θεραπευτής όσων έχουν προβλήματα με τους πνεύμονες,  γιορτάζει στις 11 Δεκεμβρίου και στο προαύλιο της εκκλησίας γίνεται μικρή πανήγυρις.

Για τον Άγιο Βηχιανό υπάρχουν πολλές εκδοχές για την καταγωγή και το όνομά του. Η επικρατέστερη είναι αυτή που δίνεται από τον Άγιο Νεόφυτο, σύμφωνα με την οποία, το όνομα του Αγίου Βηχιανού ήταν αυτό του Αγίου Γενναδίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, αλλά επειδή από την πρώτη στιγμή της κοιμήσεως του και έκτοτε θεραπεύει το βήχα παρείσδυσε στην πάροδο του χρόνου το προσωνύμιο Βηχιανός. Κάποτε θέλησε να επισκεφθεί τους Αγίου Τόπους. Στην επιστροφή πέρασε και από την Κύπρο για να συναντηθεί με τον Άγιο Ιλαρίωνα. Το πλοίο τον άφησε μαζί με τον υποτακτικό του στην Πάφο και από εκεί πεζός ξεκίνησε το δρόμο για τη συνάντηση.  Κατά το βράδυ ζήτησε να διανυκτερεύσει στο πρώτο σπίτι που συνάντησε. Οι ένοικοι του σπιτιού του αρνήθηκαν. Η προχωρημένη ηλικία του σε συνδυασμό με το βαρύ χειμώνα, τον καθήλωσαν στην εξώπορτα του σπιτιού. Προτού όμως να ξημερώσει, ο Άγιος,  παρέδωσε το πνεύμα. Στο χωριό της Ανάγυιας  υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Άγιο Βηχιανό και στον Άγιο Νόμονα, Κύπριο ασκητή, όπου και φυλάσσονται τα λείψανά τους. Στην Ιερά Μονή Μαχαιρά σώζεται επίσης μέρος των λειψάνων του Αγίου Βηχιανού.