Το Μνημείο των ηρώων της Λόφου βρίσκεται στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της κοινότητας. Αποτελείται από τον ανδριάντα του ήρωα της τουρκικής εισβολής του 1974, Ηλία Καννάουρο και την προτομή ενός από τους Κύπριους αγωνιστές της επανάστασης του 1821, του Ιωάννη Σταυριανού.
Ο λοχίας Ηλία Καννάουρος έπεσε ηρωικά μαχόμενος, σε ηλικία 20 ετών, στον Άγιο Παύλο Λευκωσίας στις 16 Αυγούστου του 1974. Μέχρι και το 2000 βρισκόταν στη λίστα των αγνοουμένων, μέχρι που τα οστά του αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στη Λόφου έγιναν στις 18 Σεπτεμβρίου του 2005.
Ο Ιωάννης Σταυριανός αποτέλεσε την πλέον χαρακτηριστική περίπτωση Κύπριου αγωνιστή της επανάστασης του 1821. Ήταν ευκατάστατος έμπορος από τη Λόφου, με πλούσια εμπορική δραστηριότητα με την Αίγυπτο. Με την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και υπήρξε επικεφαλής ομάδας Κυπρίων Αγωνιστών που έπλευσε στην Ελλάδα και που χρηματοδότησε ο ίδιος. Όταν εξαντλήθηκαν τα οικονομικά του κατατάχτηκε μαζί με τους συντρόφους του στο στρατόπεδο του τακτικού στρατού. Η μόρφωση του τον βοήθησε να ανελιχθεί από υπαξιωματικό σε αξιωματικό. Έλαβε μέρος στις μάχες γύρω από την Αθήνα με επικεφαλή τον Καραϊσκάκη. Με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και σταδιοδρόμησε στις τάξεις της Ελληνικής Χωροφυλακής, ενώ με τη συνταξιοδότηση του επιδόθηκε με επιτυχία στο εμπόριο. Πέθανε το 1887, σε ηλικία 83 ετών και τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αποδήμων Λόφου τα οστά του ήρωα μεταφέρθηκαν το 1998 στη γενέτειρα του, όπου και τοποθετήθηκαν σε οστεοφυλάκιο. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως ο Ιωάννης Σταυριανός είναι ο μοναδικός Κύπριος αγωνιστής που μας άφησε τα απομνημονεύματα του. Η αυτοβιογραφία του κυκλοφόρησε το 1982 και σε αυτήν δίνεται λεπτομερής περιγραφή των μαχών της Αθήνας, της πολιορκίας της Ακρόπολης και του θανάτου του Γεώργιου Καραϊσκάκη.