Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονας στα κάτω Ακουρδάλια αποτελεί τον κύριο ναό της κοινότητας. Είναι ένας λιτός καμαροσκέπαστος ναός, ο οποίος έχει ανακαινιστεί το 1960. Το εσωτερικό του αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων της Ορθοδοξίας.

Η εκκλησία τιμά κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ πολύ συχνά φιλοξενούνται και εκτίθενται για προσκύνημα τα λείψανα του Αγίου.

Ο Άγιος Παντελεήμονας καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίστηκε από τον Ερμόλαο, ο οποίος ήταν ιερέας της εκκλησίας της Νικομήδειας. Αφορμή για το μαρτύριο του Αγίου υπήρξε η θεραπεία ενός τυφλού και ο εκχριστιανισμός του. Το γεγονός αυτό εξόργισε το βασιλιά, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη και το βασανισμό του Αγίου, με σκοπό την άρνηση της πίστης του. Ο Άγιος βασανίστηκε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο χωρίς όμως να λυγίσει. Τότε ο βασιλιάς διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να τον αποκεφαλίσει, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε αυτό το θαύμα οι παρευρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τελικά ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο.