Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Μελών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών(ΕΜΑΚ) τελέστηκαν στις 11 Ιουλίου του 2015, μαζί με το νέο υπερσύγχρονο, εφοδιασμένο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, κτίριο της Μονάδας.

Το μνημείο αναπαριστά το έμβλημα της ΕΜΑΚ με το δικέφαλο αετό και έξι πλάκες με τις φωτογραφίες των αδικοχαμένων στη έκρηξη της ναυτικής βάσης, στο Μαρί στις 11/7/2011. Ο υπαστυνόμος Αντρέας Παπαδόπουλος και οι λοχίες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Γιώργος Γιακουμής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου, αποτελούν τους έξι από τους δεκατρείς ηρωομάρτυρες της φονικής έκρηξης στο Μαρί, οι οποίοι προσέτρεξαν για να προστατεύσουν τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος απέναντι στην πατρίδα υπεράνω της ζωής τους.

Στη βάση του δικεφάλου αετού τοποθετήθηκε μαρμάρινη επιγραφή με τους γνωστούς στίχους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη: «Των αθανάτων το κρασί , το βρετε σείς και πίνετε, ζωή για σας ο θάνατός κι αθάνατοι θα μείνετε». Οι έξι πεσόντες πυροσβέστες μαζί με άλλους επτά ήρωες, με θάρρος και αυτοθυσία ανταποκρίθηκαν στο καθήκον και έδωσαν τη ζωή τους για να προστατέψουν τις ζωές άλλων. Η μνήμη τους θα παραμείνει για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας.