Βάσα Κοιλανίου, το γραφικό αμπελοχώρι με τα ονομαστά κρασιά

Η Βάσα Κοιλανίου ή αλλιώς Κρασοχωρίων είναι ένα όμορφο αμπελοχώρι, 35 χιλιόμετρα ΒΑ της Λεμεσού. Το όνομά της είναι αρχαιοελληνικό. Προέρχεται από τη λέξη Βάσσα ή Βήσσα που σημαίνει δασώδης κοιλάδα. Κατά τα μεσαιωνικά χρόνια υπήρξε σημαντικό φέουδο. Μεγάλος αριθμός από ενετικά ξίφη ανακαλύφθηκε το 1993 στο λόφο πίσω από την εκκλησία.

Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό με λιθόστρωτους δρόμους και σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που διαθέτουν ανώγεια και τοίχους χτισμένους από πελεκητή ασβεστόπετρα. Πολλά από αυτά διατηρούν ακόμα τα παλιά πατητήρια τους, ενώ διακοσμούνται με μεγάλα πήλινα πιθάρια και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στη παραγωγή ζιβανίας.

Η Βάσα Κοιλανίου δραστηριοποιείται ακόμα στην παραγωγή κρασιού και μάλιστα φημίζεται για τα μαύρα κρασιά της. Οι κάτοικοί της διαθέτουν σύγχρονα πιεστήρια σταφυλιών αλλά και αποστακτήρια για την παραγωγή ζιβανίας.

Το χωριό διαθέτει πολλά αξιοθέατα που θα ενδιαφέρουν όλους τους επισκέπτες του. Καταρχήν, το σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Όσιος Βαρνάβας, μέσα στο οποίο βρέθηκαν και τα άγια λείψανά του. Δίπλα στο σπήλαιο υπάρχει το μικρό πετρόκτιστο εκκλησάκι του Οσίου, το οποίο λειτουργεί δύο φορές το χρόνο, μία τη μέρα της γιορτής του Οσίου, στις 11 Ιουνίου, και μία την Τρίτη του Πάσχα. Στο χωριό υπάρχει και ένα δεύτερο σπήλαιο, του Αποστόλου Τίμωνα του Κυπρίου, το οποίο έχει λαξευθεί σε σχήμα σταυρού.

Σπήλαιο Οσίου Βαρνάβα

Σπήλαιο Αγίου Τίμωνα του Κύπριου
Στη Βάσα Κοιλανίου υπάρχουν και τέσσερα μουσεία. Εκκλησιαστικό, λαΪκής παράδοσης, εκπαίδευσης και το μουσείο της ζιβανίας. Στο εκκλησιαστικό μουσείο φυλάσσονται οι εικόνες της Αποκεφάλισης του Ιωάννη και του Οσίου Βαρνάβα που χρονολογούνται στον 15ο αιώνα. Εδώ μπορείτε επίσης να δείτε και την εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, το εκκλησάκι του οποίου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου.

Για τους καλοφαγάδες, η Bάσα Κοιλανίου διαθέτει πολλές οικογενειακές ταβέρνες με καλό και προσεγμένο φαγητό.