Το Μνημείο του Αρχιεπισκόπου Λεοντίου βρίσκεται στο προαύλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην Παλιά Λευκωσία. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 18 Νοεμβρίου 2015.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Λεόντιος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 9 Μαρτίου του 1896. Υπήρξε μια από τι σημαντικότερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες της Κύπρου των νεότερων χρόνων. Το 1919 χειροτονήθηκε διάκονος από το Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημο, ο οποίος στη συνέχεια τον έστειλε για ανώτερες σπουδές στη θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ερχόμενος και πάλι στην Κύπρο διορίστηκε ως καθηγητής στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας. Το 1926 αναλαμβάνει καθήκοντα ιεροκήρυκα στη Μητρόπολη της Πάφου, ενώ παράλληλα διδάσκει σε Γυμνάσιο της πόλης. Το 1927 θα συνεχίσει τις ανώτερες σπουδές του στη θεολογία στην Αμερική. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική, το 1930, εξελέγη Μητροπολίτης Πάφου , σε ηλικία μόλις 34 χρόνων , ενώ με την επιστροφή του στην Κύπρο θα χειροτονηθεί αρχικά σε Πρεσβύτερο και μετέπειτα σε Επίσκοπο Λευκωσίας.

Με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κύριλλου Γ’ το 1933, ο Λεόντιος έγινε Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Κύπρου, ενώ λίγα χρόνια αργότερα με το θάνατο του Μητροπολίτη Κιτίου Νικόδημου αναλαμβάνει παράλληλα και τα καθήκοντα Τοποτηρητή της Μητρόπολης Κιτίου. Ο Λεόντιος θα εκλεγεί σε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στις 20 Ιουνίου του 1947. Τριάντα έξι μέρες αργότερα, στις 26 Ιουλίου του 1947, σε ηλικία μόλις 51 ετών απεβίωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος διακρινόταν για την ευφράδεια του, καθώς με τις ομιλίες και τα διαγγέλματα του είχε την ικανότητα να συνεπαίρνει το λαό. Με τα διαγγέλματα κα τις ομιλίες του παρενέβαινε σε θέματα που αφορούσαν τη δημόσια και εκκλησιαστική ζωή. Στη διάρκεια της θητείας του ως αρχιερέας υπήρξε ένας από τους εκπροσώπους της κυπριακής αντιπροσωπείας, η οποία μετέβη στην Αθήνα και στο Λονδίνο στα τέλη του 1946, για να προωθήσει το ενωτικό ζήτημα. Επίσης αγωνίστηκε σθεναρά στο να διατηρήσει η Εκκλησία την κυριαρχία της και να αποτρέψει τον οποιοδήποτε κυβερνητικό παρεμβατισμό, γεγονός που οδήγησε στην μετάθεση του από την Μητρόπολη Λευκωσίας στη Μητρόπολη Πάφου, για δυο χρόνια.