Στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Σάββα, επί της ομώνυμης οδού στην παλιά Λευκωσία βρίσκεται η προτομή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1913 στο χωριό Άνω Παναγιά της Πάφου. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Μιχαήλ. Σε ηλικία 13 ετών εισήχθη στην Ιερά Μονή Κύκκου ως δόκιμος μοναχός, όπου και έλαβε την πρώτη κατήχηση και γυμνασιακή εκπαίδευση. Με υποτροφία της Μονής στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για σπουδές στη Θεολογική Σχολή, από όπου και αποφοίτησε το 1942 με άριστα. Το 1938 θα χειροτονηθεί ως διάκονος και το 1946 ως πρεσβύτερος –αρχιμανδρίτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Το 1948 με υποτροφία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών θα ξεκινήσει θεολογικές σπουδές και συγκεκριμένα Κοινωνιολογία της θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στις ΗΠΑ. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του θα επιστρέψει στην Κύπρο το 1948, όπου και θα εκλεγεί Μητροπολίτης Κιτίου, ενώ αργότερα θα χειροτονηθεί σε Επίσκοπο.
Στις 20 Οκτωβρίου του 1950 θα εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Κύπρου σε διαδοχή του Μακαρίου Β’ ως Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄. Αμέσως μετά την εκλογή του ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα ιδρύσει την Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νεολαίας. Οι σχέσεις του με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου που διοικούσαν την Κύπρο δεν ήταν καθόλου καλές, καθώς όπως και η πλειονότητα τότε των Ελληνοκυπρίων, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ένωσης με την Ελλάδα. Στις 9 Μαρτίου του 1956 θα εξοριστεί από το αποικιακό καθεστώς στις Σεϋχέλλες μέχρι και τον Απρίλιο του 1957, ενώ σταδιακά άρχισε να εγκαταλείπει τον ενωτικό αγώνα και να επιδιώκει με επισκέψεις και προσφυγές σε διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς την εφαρμογή του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του Κυπριακού λαού. Η ανεξαρτησία τελικά της Κύπρου θα έρθει το 1960, με τη Συμφωνία του Λονδίνου που ήταν η συνέχεια της Συμφωνίας της Ζυρίχης.
Στις πρώτες εκλογές που έγιναν στην Κύπρο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θα εκλεγεί ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας., ενώ θα επανεκλεγεί τον Φεβρουάριο του 1968 και το 1973. Στις 15 Ιουλίου του 1974 η στρατιωτική Χούντα της Αθήνας θα προβεί σε πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος κατόρθωσε να διαφύγει στο εξωτερικό. Στις 20 Ιουλίου λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία, χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα, θα εισβάλει στην Κύπρο με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα επακολουθήσουν.
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου του 1977 και αναμφισβήτητα υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό του νησιού.