Στην κεντρική πλατεία της κοινότητας Παραλιμνίου, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, βρίσκονται το Μνημείο Πεσόντων – Αγνοουμένων και το άγαλμα της Παραλιμνίτισσας Μάνας.

Ο Ρόμβος με τα ονόματα των πεσόντων και αγνοουμένων Παραλιμνιτών φιλοτεχνήθηκε από το ζωγράφο Σέργη Σεργίου και τα εγκαίνια του έγιναν το Μάρτιο του 2012, ημέρα που πραγματοποιούνται τα μνημόσυνα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Μνεία γίνεται στους πεσόντες κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του ’55 – ’59, κατά τις ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς και σε διατεταγμένη υπηρεσία, στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του ’74, αλλά και στους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.

Το άγαλμα της Παραλιμνίτισσας Μάνας φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Χρίστο Συμεωνίδη και τα εγκαίνια του έγιναν τον Μάιο του 2012, την ημέρα της Μητέρας. Κάτω από το άγαλμα αναγράφονται τα λόγια : «Μάνα Παραλιμνίτισσα, πολύβουη μέλισσα, της γης εργάτισσα, της ζωής στυλοβάτισσα, ηρώων μάνα κυπριώτισσα». Με αυτά τα λίγα λόγια περιγράφεται η εργατικότητα, ο αγώνας, ο μόχθος όχι μόνο της Παραλιμνίτισσας μάνας αλλά της κάθε μάνας της Κύπρου.