Τι να πει κανείς για τον εξαιρετικό αυτό καταδυτικό προορισμό. Ο κάθε δύτης μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση και να γίνει μάρτυρας της μαγείας της φύσης, τόσο με τα χιλιάδες ψάρια όσο και με τα τοποθετημένα αγάλματα στον πυθμένα του βυθού.

Η περιοχή Green Day (Νησιά) αποτελεί ένα από τους πλέον πιο αγαπητούς προορισμούς για τους νέους δύτες. Μπορεί κανείς να κατονομάσει το καταδυτικό αυτό σημείο με πολλά διαφορετικά ονόματα όπως Green bay , Νησιά , Αγάλματα κ.α.

Το σημείο είναι προσβάσιμο ακολουθώντας την κατεύθυνση από τον Πρωταρά προς το Κάβο Γκρέκο. Προτού φθάσει κάποιος στο στρίψιμο για το κρατικό δάσος του Κάβο Γκρέκο, ακολουθεί το στρίψιμο στα αριστερά.

Το καταδυτικό σημείο έχει καταστεί αγαπημένος προορισμός για τους εκπαιδευτές, τους νέους δύτες με πιστοποίηση ανοικτής θαλάσσης και για όλους τους έμπειρους δύτες οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν μία χαλαρή κατάδυση. Οι λόγοι για τους οποίους το σημείο είναι τόσο δημοφιλές είναι οι εξής:

1. Η πρόσβαση στο νερό γίνεται πολύ εύκολα από την στεριά. Υπάρχουν φυσικά σκαλοπάτια ώστε ο δύτης να εισέλθει στο νερό με ιδιαίτερη ευκολία. Στα πρώτα 15-20 μέτρα τα νερά δεν ξεπερνούν σε βάθος το 1-1.50 μέτρο επιτρέποντας στο δύτη να φορέσει τα πέδιλά του και να προετοιμαστεί κατάλληλα.

2. Ο φυσικός κόλπος, ο οποίος είναι στενόμακρος, προστατεύει το καταδυτικό σημείο από όλα τα καιρικά φαινόμενα.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η εύκολη είσοδος στο νερό, τα ρηχά νερά, ο προστατευμένος φυσικός κόλπος με τα λεπτά βότσαλα που αποτελούν τον πυθμένα διατηρώντας τα νερά πάντα πεντακάθαρα αφού πατώντας δεν διαταράσσεται ο πυθμένας, αποτελούν τους λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτές ωθήθηκαν να κάνουν εδώ τα πρώτα μαθήματα στους νέους δύτες.

 

Ακολουθώντας μια βόρεια πορεία για να εξέλθει κάποιος από το φυσικό κόλπο, ο κόλπος για 40 περίπου μέτρα καθίσταται βραχώδης με βάθος τα πλέον 4-5 μέτρα. Εδώ μπορεί να γίνει κανείς μάρτυρας των χιλιάδων ψαριών που αναμένουν να ποζάρει κανείς μαζί τους για μια αναμνηστική φωτογραφία, παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές η φωτογραφία δεν πετυχαίνει διότι ο μεγάλος αριθμός των ψαριών δύναται να κρύψει την ανθρώπινη παρουσία.

 

Με την διάνυση αυτών των 40 μέτρων ο βυθός βαθαίνει απότομα σε βάθος που φτάνει μέχρι και τα 9,5 μέτρα. Ωστόσο, η χρυσή αμμουδιά παίρνει την θέση του βραχώδους πυθμένα. Σε αυτό το σημείο έχουν τοποθετηθεί αγάλματα που παραπέμπουν σε αρχαία Ελλάδα. Το θέαμα είναι «δύσπεπτο», απερίγραπτο και μαγικό για τους νέους δύτες που καταφθάνουν στο συγκεκριμένο σημείο. Απόδειξη αποτελούν οι φωτογραφίες του κάθε δύτη που φθάνει στο καταδυτικό σημείο με τα αγάλματα. Κολυμβητές από την δίπλα παραλία Λομπαρδί με μασκα και πέδιλα παρακολουθούν από ψηλά αυτόν τον μαγικό καταδυτικό προορισμό.

 

Τα πεντακάθαρα γαλανά νερά που προσφέρουν οι θάλασσες του Πρωταρά συνίστανται για τον κάθε επισκέπτη ο οποίος επιθυμεί να επιχειρήσει καταδύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι όταν δεν θα χορταίνει από το ασύγκριτης ομορφιάς θέαμα.