Μέσα από αρχαιολογικές ανασκαφές, που ξεκίνησαν αρχικά από τον αρχαιολόγο Πορφύριο Δίκαιο και συνεχίστηκαν μετέπειτα από τον δρα. Βάσο Καραγιώργη, ήρθαν στο φως στην περιοχή Κοκκινόκρεμμος, 3 χλμ νοτιανατολικά του χωριού Πύλα, οικισμοί και νεκροταφεία της Ύστερης περιόδου του Χαλκού (1650 – 1050 π.Χ.). Η ύπαρξη αυτών των καταλοίπων και των ευρημάτων φανερώνουν ότι η περιοχή της Πύλας είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα την συγκεκριμένη περίοδο και υπήρξε αρκετά πυκνοκατοικημένη.

Η τοποθεσία του Κοκκινόκρεμμου , αποτελεί ένα λόφο με υψόμετρο 63 περίπου μέτρων και με απόσταση 800 μέτρων από τη θάλασσα, που πρόσφερε θαυμάσια φυσική οχύρωση. Ο οικισμός αποτελείτο από μεγάλες και ευρύχωρες κατοικίες μαζί με βοηθητικούς χώρους. Τα δωμάτια εκτείνονταν γύρω από μια εσωτερική ή εξωτερική αυλή, ενώ μέσα στα δωμάτια βρέθηκαν αγγεία και πίθοι . Οι κατοικίες εφάπτονταν η μια της άλλης και ταυτόχρονα οι πίσω τους τοίχοι σχημάτιζαν αμυντικό τείχος, ώστε πολλές μαζί κατοικίες θύμιζαν οικοδομικά συγκροτήματα.

αρχαιολογικός χώρος Κοκκινόκρεμμου

Τόσο στον συγκεκριμένο οικισμό όσο και σε άλλους οικισμούς της γύρω περιοχής ανευρέθηκαν πλούσια ευρήματα, όπως χάλκινα εργαλεία, είδη μικροτεχνίας κατασκευασμένα από χρυσό (π.χ. σκουλαρίκια, περιλαίμια), δείγματα αγγειοπλαστικής κ.α. Επίσης σε περιοχές νότια της Πύλας ήρθαν στο φως λαξευτοί θαλαμοειδείς τάφοι με πλούσια κτερίσματα.

Ο οικισμός στον Κοκκινόκρεμμο φαίνεται να ιδρύεται γύρω στο 1230 π.Χ. από αποίκους που είχαν φθάσει στο νησί από διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Η παρουσία του συγκεκριμένου πληθυσμού μαρτυρείται τόσο στον τρόπο οχύρωσης της Πύλας όσο και στα διάφορα ευρήματα που ήρθαν στο φως και που παραπέμπουν στους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στις Μυκήνες και στην Κρήτη. Κάποια επίσης από τα ευρήματα προέρχονται και από άλλους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, όπως τη Σαρδηνία και την Αίγυπτο, κάτι που αποδεικνύει τις εμπορικές και κατ’ επέκταση πολιτισμικές σχέσεις του νησιού με άλλους γειτονικούς λαούς.

αρχαιολογικά ευρήματα Πύλας

Στις τελευταίες ανασκαφές, που έχουν λάβει χώρα από την αρχαιολογική ομάδα της δρα. Αθανασίας Καντά, έχουν έρθει στο φως από τα σημαντικότερα ευρήματα των τελευταίων χρόνων για την αρχαιολογία του νησιού. Τέτοια αποτελούν οι ψημένες σε κλίβανο πινακίδες με κείμενα στη κυπρομινωική γραφή. Η κυπριακή γραφή παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη Γραμμική Α, γραφή της Μινωικής Κρήτης, παρόλο που ακόμη δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Οι συγκεκριμένες πινακίδες είναι γραμμένες και στις δυο πλευρές, ενώ σημεία γραφής φέρει και η ράχη τους, κάτι που παραπέμπει στους τίτλους των σημερινών βιβλίων. Με τον τρόπο αυτό οι άνθρωποι της εποχής εκείνης είχαν την δυνατότητα να δουν το περιεχόμενο της πινακίδας με μια μόνο ματιά. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως οι πινακίδες αυτές είναι φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να τοποθετούνται σε ράφια, κάτι αντίστοιχο με τις σημερινές βιβλιοθήκες. Η εύρεση των συγκεκριμένων πινακίδων μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος των σημερινών βιβλίων, ενώ η υψηλού επιπέδου οργάνωση με τη μορφή των σύγχρονων βιβλιοθηκών υποδηλώνει το προηγμένο επίπεδο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Παρόμοιες πήλινες πινακίδες έχουν βρεθεί και στην αρχαία πόλη της Έγκωμης, που δυστυχώς σήμερα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

αρχαιολογικός χώρος Κοκκινόκρεμμου

Μια απο τις αρχαίες πινακίδες που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Κοκκινόκρεμμου - Πύλας

Ο εξελιγμένος οικισμός του Κοκκινόκρεμμου φαίνεται να εγκαταλείφθηκε γύρω στον 12 αιώνα π.Χ., όπου οι άποικοι του οικισμού πρέπει να τον εγκατέλειψαν οργανωμένα και προγραμματισμένα μετακομίζοντας στο εσωτερικό του νησιού. Αξίζει να αναφερθεί πως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Πύλας συνεχίζονται.

αρχαιολογικός χώρος Κοκκινόκρεμμου