Ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της αρχαίας Κύπρου.
Το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη βρίσκεται δυτικά του Κουρίου και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της αρχαίας Κύπρου. Φαίνεται ότι η λατρεία του Απόλλωνα στο χώρο αυτό άρχισε ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο χώρος υπέστη πολλές επεκτάσεις και μετατροπές σε διαφορετικές περιόδους. Το ιερό περικλείεται από περίβολο και η είσοδος κατά την αρχαιότητα γινόταν είτε από την Πύλη του Κουρίου είτε από την Πύλη της Πάφου. Οι επισκέπτες ακολουθούσαν την Ιερά Οδό, με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά, και οδηγούνταν στο ναό του Απόλλωνα.

Το Ρωμαϊκό Τέμπλο του Απόλλωνα Υλάτη ήταν μια μεγαλειώδης κατασκευή που κατείχε μια πολύ επιβλητική θέση στο τέλος της όσιας οδού του ιερού. Είχε δύο βασικές αρχιτεκτονικές φάσεις. Η πρώτη, που χρονολογείται από τέλος της Κλασικής ή Πρωτο-Ελληνιστικής περιόδου, ήταν μια ενιαία κατασκευή, σε ορθογώνιο σχήμα. Η θεμελίωση του τέμπλου και της κάτω σειράς των τούβλων διακοσμημένων με ένα απλό κύμα ανήκουν σε αυτή την πρώτη περίοδο. Ο Ναός ξαναχτίστηκε στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μΧ. Για να φτάσει κανείς στο νέο Ρωμαϊκό ναό ανέβαινε μια εντυπωσιακή σκάλα. Το εσωτερικό του είχε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός παλιότερου ναού, αλλά όλο το κτήριο φτιάχτηκε σε ένα ψηλότερο σημείο και είχε ένα βάθρο που αντιστοιχούσε στις κάτω σειρές τούβλων του παλιότερου ναού. Το ψηλό βάθρο είναι εμφανώς ένα Ρωμαϊκό στοιχείο. Η καταστροφή και εγκατάλειψη του ναού τοποθετείται στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ.

Η πιο γνωστή αναφορά σ' αυτό το ιερό, στις αρχαίες πηγές, γίνεται στο έργο «Γεωγραφικά» (Βιβλίο ΙΔ) του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου Στράβωνα. Το ιερό αυτό ήταν πανομοιότυπο με τα ιερά του Απόλλωνα στην Επίδαυρο και στην Αργολίδα. Μέχρι σήμερα σώζεται επιγραφή με το όνομα του θεού (5ος-4ος αιώνας π.Χ), το οποίο βρέθηκε στη βάση των ιερών οκλαζόντων παίδων. Αυτό το καλοσχηματισμένο αρχιτεκτονικό συγκρότημα δίνει μια ιδέα για το πώς εξελίχθηκε το Κυπριακό αγροτικό ιερό από τα χρόνια του χαλκού μέχρι το τέλος του παγανισμού στο νησί.

Φαίνεται ότι το Αρχαϊκό Ιερό αρχικά αποτελούσε ένα κλειστό μέρος στο κέντρο του μεταγενέστερου και πολύ μεγαλύτερου ιερού. Στα αρχαϊκά χρόνια το ιερό ήταν υπαίθριο, με περίβολο και βωμό. Ο χώρος του αρχαϊκού ιερού διαταράχθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Εκεί βρέθηκαν τα κατάλοιπα ενός κυκλικού μνημείου με λιθόστρωτο δάπεδο, το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιείτο για πομπές ή χορούς γύρω από κήπο ιερών δέντρων. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του ιερού βρίσκεται η παλαίστρα: μια κεντρική αυλή που περιβάλλεται από κιονοστοιχίες, η οποία αποτελούσε το χώρο όπου γυμνάζονταν οι αθλητές. Στο χώρο του ιερού υπάρχουν επίσης ρωμαϊκά λουτρά. Τόσο τα λουτρά όσο και η παλαίστρα βρίσκονται έξω από το κυρίως ιερό.

Μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο από τις 16/9-15/4, Δευτέρα- Κυριακή: 8.30 - 17.00 και από τις 16/4 - 15/9 Δευτέρα- Κυριακή: 8.30 - 19.30.
Σχετικοί Συνδέσμοι
Αρχαιολογικός Χώρος Κούριο, Περισσότερες Φωτογραφίες & Χάρτης
Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου στην Επισκοπή