Ίσως η πιο εντυπωσιακή φυσική διαδρομή στην Κύπρο, τα «Τεισιά της Μαδαρής» αναμένεται να προσδώσουν περιπετειώδη χροιά στην υφιστάμενη ρουτίνα του παραθεριστή καθώς και να προσθέσουν στο ενεργητικό του απαράμιλλες εμπειρίες.

Όπως οι πλείστοι μπορούν να αντιληφθούν, τα τεισιά στην κυπριακή διάλεκτο είναι τα τείχη. Μαδαρή, ή αλλιώς κορυφή Αδελφοί, είναι το όνομα της δεύτερης ψηλότερης κορυφής της Κύπρου μετά από αυτές του Ολύμπου, με το ύψος της να φτάνει τα 1613 μέτρα. Οι μεγάλοι κάθετοι βράχοι που υπάρχουν στην περιοχή δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για μεγάλα τείχη που ξεπετιούνται από τη συγκεκριμένη κορυφή εξού και η τοποθεσία ονομάστηκε «τεισιά της Μαδαρής».

Το Τμήμα Δασών έχει φτιάξει αρκετά μονοπάτια της φύσης στην περιοχή η οποία φαίνεται να ελκύει αρκετούς λάτρεις του ορεινού παραθερισμού αλλά και της περιπέτειας. Από γεωλογικής άποψης, τα μονοπάτια στη Μαδαρή παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επίσης, η θέα που μπορεί να αντικρύσει κανείς είναι ανεπανάληπτη και μοναδική. Είναι δυνατό να διακρίνει την πεδιάδα της Μεσαορίας και τον κόλπο Μόρφου όπως επίσης και την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα.

Το μονοπάτι των Τεισιών της Μαδαρής αποτελείται από δύο κυκλικές διαδρομές, μία μεγαλύτερη και μία μικρότερη. Το μικρό κυκλικό μονοπάτι εκτείνεται σε μήκος 3 χιλιομέτρων και για να το διασχίσει κανείς απαιτείται 1,5 ώρα περπάτημα. Πρόκειται για ένα μέτριου βαθμού δυσκολίας φυσικό μονοπάτι το οποίο ενδείκνυται για την πλειοψηφία των επισκεπτών. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι το χαμηλότερο σημείο εκκίνησης της διαδρομής. Στη μεγάλη διαδρομή, το μονοπάτι έχει μήκος 13 χιλιόμετρα και υπάρχουν 4 εναλλακτικές αφετηρίες ανάλογα με τη φυσική κατάσταση, τον διαθέσιμο χρόνο και τις προτιμήσεις του επισκέπτη.

Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή καθώς παρεμβάλλονται πελώριοι βράχοι ενώ οι γκρεμοί κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα του παραθεριστή. Η πρώτη αφετηρία είναι και η δυσκολότερη καθώς ο δρόμος κατηφορίζει αλλά η θέα στα βόρεια παράλια αξίζει πραγματικά τον κόπο. Η δεύτερη περνά μέσα από ένα εκ των φυσικοτέρων τοπίων της Κύπρου, τα «Μαύρα Δάση», ενώ η πορεία από την τρίτη αφετηρία καταλήγει σε μία βρύση που παρέχει δροσερό πόσιμο νερό. Η τελευταία αφετηρία προσφέρει εκπληκτική θέα των κορυφών του Τροόδους, του Πενταδακτύλου, της Λεμεσού καθώς και της Λευκωσίας.

Δράση, χαλαρό περπάτημα, απίστευτο σκηνικό είναι όλα όσα προσφέρει η περιπετειώδης αυτή απόδραση στη φύση. Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δοκιμάσει τις περιπατητικές του ικανότητες καθώς διασχίζει το μαγευτικό φυσικό τοπίο της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μονοπάτια αυτά μπορεί να τα διαβεί κανείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας εφόσον η περιοχή καλύπτεται από δέντρα που κόβουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Αν ακόμα το σκέφτεστε, αρχίστε από τώρα να κάνετε σχέδια για να περπατήσετε το μονοπάτι των Τεισιών της Μαδαρής.