Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται στη δυτική πλευρά της κοινότητας της Ξυλοτύμπου κα απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό. Αποτελεί μέρος του μοναστηριού αφιερωμένου στους αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο που ιδρύθηκε το 1996. Η καμαροσκέπαστη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα παλαιό κτίσμα, των τελών του 14ου αιώνα. Αρχικά η εκκλησία ήταν γεμάτη με τοιχογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, εξαιτίας των επανειλημμένων ασβεστοχρισμάτων, αλλά και το άναμμα φωτιών στο εσωτερικό της, τα παλαιότερα χρόνια, από τους βοσκούς που έβρισκαν καταφύγιο εδώ στη διάρκεια του χειμώνα, έχοντας ως αποτέλεσμα το μαύρισμα των τοίχων και κατ’ επέκταση την καταστροφή των τοιχογραφιών.

Από τις τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί παρουσιάζονται σκηνές από την Καινή Διαθήκη, όπως η Γέννηση και η Βάπτιση του Κυρίου, η Γέννηση και τα Εισόδια της Θεοτόκου , η Σταύρωση και ο Ενταφιασμός του Κυρίου κ.α, τα οποία αποτελούν δείγματα εξαίρετης τέχνης. Από την εκκλησία ξεχωρίζει επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Ιδιαίτερη αποτελεί και η εικόνα που παρουσιάζει την Αγία Μαρίνα με το διάβολο μεταμορφωμένο σε άγριο δράκοντα. Σύμφωνα με τη βιογραφία της, όταν η Αγία βρισκόταν στη φυλακή, ο διάβολος μεταμορφωμένος σε δράκοντα εμφανίστηκε στην Αγία για να την τρομάξει. Αυτή όμως προσευχήθηκε στο Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος, τον οποίο η Αγία κατόρθωσε να κατατροπώσει.

Η Αγία Μαρίνα έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β’. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης. Λίγες μέρες μετά τη γέννηση της η μητέρα της πεθάνει και για το λόγο αυτό ο πατέρας της αναθέτει την ανατροφή της σε μια γυναίκα, η οποία ήταν χριστιανή. Έτσι η Αγία Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστιανισμό. Ο πατέρας της την αποκλήρωσε από κόρη του και ο έπαρχος Ολύμβριος , όταν είδε πως η Αγία Μαρίνα δεν αρνιόταν την πίστη της, τη φυλάκισε και την οδήγησε σε πολλά βασανιστήρια, μέχρι που οδηγήθηκε στο θάνατο.

Η μνήμη της Αγίας Μαρίνας εορτάζεται στις 17 Ιουλίου.