Ιστορία

Displaying 1 - 20 of 53
Άρθρο
The ancient amulet with palindromic writing

Ένα παράξενο μαγικό φυλακτό από πηλό με εγχάρακτη διακόσμηση στην μια πλευρά και ελληνική γραφή στην άλλη έχει ανευρεθεί στην αρχαία Αγορά της Πάφου.

Άρθρο

Ήταν 9 Αυγούστου όταν οι δυο αγωνιστές Ανδρέας Ζάκος και Μιχαήλ Χαρίλαος οδηγούνται στο ικρίωμα της αγχόνης. Μαζί τους ήταν και ο Ιάκωβος Πατάτσος. Τρεις φλογεροί νέοι που υπερβαίνοντας το φόβο του θανάτου πορεύονται με μία μοναδική ηρεμία προς το φως της λευτεριάς.

Άρθρο
Ακρίτες, ακριτικά τραγούδια

Ακριτικά τραγούδια ονομάζονται τα δημοτικά τραγούδια που δημιουργήθηκαν κυρίως κατά το χρονικό διάστημα του 10ου με 15ου αιώνα και εξυμνούν τα κατορθώματα και τις περιπέτειες μυθικών και υπερφυσικών ηρώων, των Ακριτών.

Άρθρο

Η γραφή είναι η αναπαράσταση της γλώσσας με την τέχνη του κειμένου και μέσα από τη χρήση ενός συνόλου σημείων ή συμβόλων, γνωστού και ως σύστημα γραφής. Η γραφή πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 4000 με 3000 π.Χ. στη Μεσοποταμία και από εκεί θα εξαπλωθεί στην Αίγυπτο.

Άρθρο

Τα γραμματόσημα της κάθε χώρας αποτελούν από μόνα τους μέρος του πολιτισμού της. Άλλωστε ένα από τα πρώτα στοιχεία της ταυτότητας ενός νεοσύστατου κράτους αποτελεί και το γραμματόσημο. Τα γραμματόσημα απεικονίζουν μια ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται με την ιστορία, τις εξέχουσες προσωπικότητες, τη χλωρίδα και την πανίδα, τη λαογραφία και...

Άρθρο
Αροδαφνούσα

Κάπου στραφτεί κάπου βροντά, κάπου χαλάζιν ρίβκει,
κάπου Θεός εθέλησεν μιαν χώραν ν’αναύρη.
Μήτε στραφτεί μήτε βροντά, μήτε χαλάζιν ρίβκει,
μήτε Θεός εθέλησεν μιαν χώραν ν’αναύρη,
μονόντας εν η ρήαινα τες σκλάβες της τζαι δέρνει,
τζαί δέρνει τζαί σκοτώνει τες, γιά να της μολοήσουν,
πκοιάν αγαπά ο ρήας της...

Άρθρο

Εάν πάρετε στα χέρια σας τα κέρματα του ενός και των δύο ευρώ θα δείτε πως στη μια πλευρά τους απεικονίζεται μια σταυρόσχημη φιγούρα. Η φιγούρα αυτή είναι γνωστή με την ονομασία «Ειδώλιο του Πωμού» δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τον τόπο προέλευσης του, καθώς βρέθηκε κοντά στην κοινότητα του Πωμού, της επαρχίας Πάφου.

Άρθρο

Στο ποίημα «Ο Δαίμων της Πορνείας» ο Γιώργος Σεφέρης αντλώντας πληροφορίες και στοιχεία από το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του βασιλιά της Κύπρου Πέτρου του Α’.

Άρθρο

Το ισχυρό θρησκευτικό και στρατιωτικό τάγμα των Ναϊτών και η σκληρή πολιτική που ακολούθησαν με τους κατοίκους της Κύπρου

Άρθρο

Το Κίτιο, καθ΄όλη την περίοδο ύπαρξης των αρχαίων κυπριακών βασιλείων, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πόλεις – βασίλεια της Κύπρου. Μυκηναίοι Αχαιοί, Φοίνικες, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ρωμαίοι είναι μόνο κάποιοι από τους λαούς που πέρασαν από την πόλη του Κιτίου αφήνοντας ο καθένας το δικό του αποτύπωμα. Τα αποτυπώματα αυτά διαφαίνονται μέσα από...

Άρθρο
Μιχαλάκης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου

Ήταν 10 Μαΐου όταν ο Μιχαλάκης Καραολής (23 ετών) και ο Ανδρέας Δημητρίου (22 ετών) περνούσαν στο πάνθεον των ηρώων. Οι δυο ήρωες υπήρξαν τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ, στα οποία εφαρμόστηκε η θανατική ποινή.

Άρθρο

Ήταν 18 Ιανουαρίου του 1948 όταν οι μεταλλωρύχοι αποφάσισαν να μετατρέψουν την προειδοποιητική απεργία τους που έληγε την επόμενη ημέρα, στις 19 του μήνα, σε απεργία διαρκείας. Το έναυσμα της απεργιακής κινητοποίησης των μεταλλωρύχων αποτέλεσε η άρνηση των μεταλλευτικών εταιρειών και συγκεκριμένα της Κυπριακής Μεταλλευτικής Εταιρείας (Κ.Μ.Ε.),...

Άρθρο
Ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου

Αποτελώντας το αρχαιότερο συμβόλαιο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο, η ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου, είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο που παρέχει σημαντικότατες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας μιας από τις αρχαιότερες κυπριακές πόλεις.

Άρθρο

Στην περιοχή Πιάθκια στο Ακάκι της επαρχίας Λευκωσίας, στα πλαίσια αρχαιολογικών ανασκαφών,έχει έλθει στο φως ψηφιδωτό μήκους 26 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων που απεικονίζει σκηνή ιπποδρόμου με πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο. Το ψηφιδωτό που χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. εντυπωσιάζει τόσο για την καλή κατάσταση διατήρησής του όσο και...

Άρθρο

«Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν οικείον Απόλλων» (= στην Κύπρο όπου με έταξε να κατοικώ ο Απόλλωνας). Με αυτούς τους στίχους από την «Ελένη» του Ευριπίδη δηλώνεται η απόφαση του Τεύκρου να έρθει στην Κύπρο, έπειτα από σχετικό χρησμό που έλαβε από το θεό Απόλλωνα.

Άρθρο

Το όνομα Μαρία Συμεωνίδου είναι άγνωστο σχεδόν σε όλους, παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι έχουμε δει το πρόσωπό της να απεικονίζεται στις κυπριακές λίρες

Άρθρο
Κοσμήματα στην αρχαιότητα

Η λέξη κόσμημα προέρχεται από τη λέξη κοσμώ που σημαίνει στολίζω. Τα κοσμήματα αποτελούν διαχρονικά αντικείμενα ομορφιάς και στολισμού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φέρουν υπερφυσικές ιδιότητες και σχετίζονται με τη φύλαξη από το κακό (φυλακτά).