Παραδοσιακά / Εποχιακά

Displaying 1 - 19 of 19
Άρθρο
Αροδαφνούσα

Κάπου στραφτεί κάπου βροντά, κάπου χαλάζιν ρίβκει,
κάπου Θεός εθέλησεν μιαν χώραν ν’αναύρη.
Μήτε στραφτεί μήτε βροντά, μήτε χαλάζιν ρίβκει,
μήτε Θεός εθέλησεν μιαν χώραν ν’αναύρη,
μονόντας εν η ρήαινα τες σκλάβες της τζαι δέρνει,
τζαί δέρνει τζαί σκοτώνει τες, γιά να της μολοήσουν,
πκοιάν αγαπά ο ρήας της...

Άρθρο
Ανθεστήρια

Χρώματα και αρώματα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία των Ανθεστηρίων. Τη μέρα αυτή εορτάζεται η αναγέννηση της φύσης, η ομορφότερη εποχή του χρόνου…η Άνοιξη.

Άρθρο

Ο Μάιος θεωρείται ο μαγεμένος μήνας, «μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης με δοξασίες και έθιμα διαχρονικού χαρακτήρα».

Άρθρο
Τσιαττιστά

Ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της κυπριακής λαϊκής ποιητικής δημιουργίας, τα τσιαττιστά αποτελούν αυτοσχέδια ποιητικά δημιουργήματα στιγμιαίας έμπνευσης που αποκτούν αρκετές φορές διαγωνιστικό χαρακτήρα. Λόγο του ανταγωνιστικού τους χαρακτήρα ονομάζονται και τσιαττιστά του παλιωμάτου. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται ως μουσική...

Άρθρο

Πάσχα…μια περίοδος όπου οι πιστοί μαγεύονται από τις θρησκευτικές μελωδίες στις εκκλησίες μας και ξαναζούν το Θείο δράμα μέσα από τα Ευαγγέλια και τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Νηστεία, προσευχή και ξεχωριστές παραδόσεις συνθέτουν το σκηνικό του Πάσχα στο νησί μας. Άλλωστε είναι η μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας. Αυτές τις μέρες...

Άρθρο

Το ποτό της διασκέδασης, της παρέας, της μακροζωίας και της ατσάλινης υγείας.

Άρθρο

(…)Χιλιάδες τα Χριστούγεννα τα τραγουδούν οι άγγελοι,
και κάθε αχτίδα από ψηλά, που κάθε αστέρι στέλλει,
μοιάζει αγγελική ματιά. Θρησκεία! Γλυκιά μάνα,
τι όμορφη δίνεις εσύ λαλιά και στην καμπάνα,
και πόσο εκείνη η λαλιά σαλεύει την καρδιά μας!
Πόσες εκείνος ο σταυρός απ’ τα καμπαναριά μας
...

Άρθρο

Πρωταπριλιά: Η μέρα όπου το ψέμα έχει την τιμητική του. Μια μέρα που το ψέμα δίνει και παίρνει, όχι μόνο από τους «επαγγελματίες» του είδους, αλλά και από αυτούς που δημιουργούν ψεύτικες ιστορίες, απλά για να αναβιώσουν το παλαιό αυτό έθιμο. Το θέμα είναι πως το ψέμα τη συγκεκριμένη μέρα εύκολα εντοπίζεται από τους υποψιασμένους δέκτες, τί...

Άρθρο

Χαλούμι, το παραδοσιακό τυρί της Κύπρου με την ξεχωριστή γεύση που θα σας κάνει να το αγαπήσετε.

Άρθρο

 

«Νάμα», «Απόστολος των κρασιών», «Κρασί των βασιλιάδων», «Ανοιχτήρι γυναικών» είναι μόνο κάποια από τα προσωνύμια που έχουν αποδοθεί στο κρασί της Κύπρου, την Κουμανταρία.

Άρθρο

 

Οι δε ερωτευμένοι ίσως εύχονται ο ένας στον άλλον να μην ξεχάσουν τον έρωτά τους την επόμενη μέρα.

Άρθρο

 

Η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας «ξυπνούν» τα καταχωνιασμένα νοήματα και μηνύματα του χριστιανισμού, όπως της αγάπης, της συγχώρεσης, της πίστης, της ελπίδας.

Άρθρο

Ο χαρταετός αποτελεί ένα από τους κύριους πρωταγωνιστές της Καθαράς Δευτέρας. Ο ουρανός γεμίζει με τα πολύχρωμα αυτά «πουλιά» δημιουργώντας μοναδικά συναισθήματα χαράς, ελευθερίας και ψυχικής ανάτασης. Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα και ξεκινά από την Άπω Ανατολή.