Το Φαράγγι του Άβακα. Βουτιά στην ομορφιά και στην ηρεμία, δημιουργημένο από το μέγα καλλιτέχνη-τη φύση.

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Η επαρχία της Πάφου φιλοξενεί αρκετές τοποθεσίες υπέροχης φυσικής ομορφιάς. Ειδικά στο Εθνικό πάρκο του Ακάμα, υπάρχει πλήθος τοπίων που ελκύουν το ενδιαφέρον τόσο μελετητών της φύσης, αλλά και απλού κόσμου που ενδιαφέρεται να έρθει πιο κοντά με τη φύση, γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τον τόπο μας.

Ένα από τα πιο αξιόλογα τοπία είναι το Φαράγγι του Άβακα. Η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται μέσω ενός μονοπατιού, το οποίο απλώνεται κατά μήκος της κοίτη του ποταμού «Αυγά» και καλύπτεται περιμετρικά από πυκνή βλάστηση. Περπατώντας στο μονοπάτι, ξαφνικά στενεύει και δίπλα σου ορθώνονται τα απότομα ψηλά τοιχώματα. Είναι η είσοδος του φαραγγιού. Αρχικά το ύψος είναι γύρω στα 45m ενώ προχωρώντας προς τα ενδότερα φτάνει τα 150m. Το νερό στον ποταμό ρέει ολόχρονα και είναι ο κύριος ζωοδότης της πυκνής βλάστησης. Όσο προχωράς προς το εσωτερικό του φαραγγιού, τόσο πιο στενή γίνεται και η πρόσβαση. Η διαδρομή φτάνει τα 1,5 χιλιόμετρο, σημείο στο οποίο το μονοπάτι τελειώνει. Για τους πιο τολμηρούς, η διαδρομή μπορεί να συνεχιστεί, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν αρκετοί βράχοι και φυσικά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερπηδηθούν. Η υπέροχη αυτή διαδρομή καταλήγει στην πηγή του ποταμού, μεταξύ των υπέροχων αμπελώνων του χωριού Πάνω Αρόδες.

 

φωτογραφία : bigcyprus

φωτογραφία : bigcyprus

Το φαράγγι χαρακτηρίζεται από την πλούσια βιοποικιλότητα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. Στους κάτοικους του φαραγγιού περιλαμβάνονται αλεπούδες, βάτραχοι, λαγοί, χέλια καθώς και αρκετά μεγάλη ποικιλία πουλιών. Το μέρος αποτελεί «παράδεισο» για τους παρατηρητές των πτηνών, αφού κάθε χρόνο, την περιοχή επισκέπτονται αρκετοί φανατικοί οπαδοί αυτού του αθλήματος. Τα είδη των πτηνών που ανευρίσκονται είναι αρκετά και κάποια από αυτά αυστηρώς προστατευόμενα. Παλαιότερα κάτοικος της περιοχής ήταν και ο γύπας ο οποίος πλέον σπάνια συναντιέται. Πλούσια επίσης είναι και η χλωρίδα του φαραγγιού, για την οποία μπορούμε να αντλήσουμε αρκετές πληροφορίες από τις πινακίδες που έχει εγκαταστήσει το τμήμα δασών.

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Για τον απλό επισκέπτη, το φαράγγι αποτελεί όαση ομορφιάς, ξεκούρασης και δροσιάς ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο συνδυασμός του τρεχούμενου νερού, του δροσερού αέρα αλλά και της απόλυτης ηρεμίας είναι ο καταλληλότερος για κάποιον ο οποίος θέλει να έρθει πιο κοντά με την φύση. Η γαλήνη της περιοχής είναι συνυφασμένη με το όνομα του φαραγγιού αφού «αβακής» στην αρχαία Ελληνική σημαίνει άλαλος, άφωνος, Αβακής τοποθεσία δηλαδή είναι η τοποθεσία με απόλυτη ησυχία. Οι οσμές των λουλουδιών, των θάμνων, του χώματος είναι πολύ έντονες, ικανές να ξυπνήσουν τα αρχέγονα ανθρώπινα ένστικτα και να μας ξαναθυμίσουν την παλιά σχέση μας με τη φύση. Η ποικιλότητα των χρωμάτων που προσφέρουν τα διάφορα είδη βλάστησης είναι μεθυστική ενώ υπάρχουν στιγμές που το τοπίο μοιάζει με εξωπραγματικό. Στενά απότομα ασβεστολιθικά τοιχώματα, βράχοι να κρέμονται από πάνω σαν να αιωρούνται, θάμνοι με τεράστια κλαδιά να είναι φυτρωμένοι στα πιο απίστευτα σημεία.

 φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

 φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Για να φτάσουμε στο φαράγγι, πρέπει να ακολουθήσουμε την οδό Πάφου- Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Από εκεί, εισερχόμαστε στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα, ακολουθώντας την χωμάτινη οδό για περίπου 2,5Km, μέχρι να φτάσουμε στον κόλπο της Τοξεύτρας και ακολουθώντας δεξιά εκτροπή, είτε με το αυτοκίνητο, είτε πεζοί για ακόμα 900 μέτρα, φτάνουμε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης. Η είσοδος του φαραγγιού είναι καλά κρυμμένη από καταπράσινα περιβόλια εσπεριδοειδών που σου δίνουν μια πρώτη γεύση για το τι ακολουθεί.

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

φωτογραφία : Μαρία Παπανικόλα

Η επίσκεψη στο φαράγγι απαιτεί όμως την ανάλογη προσοχή και σεβασμό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο ποταμός «αυγά» μπορεί να καταστεί ορμητικός και αρκετά επικίνδυνος. Επίσης σε περιόδους έντονων βροχών υπάρχει πιθανότητα κατολισθήσεων βράχων. Η ισορροπία της πανίδας και της χλωρίδας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, γι' αυτό και απαγορεύεται αυστηρώς το κόψιμο θάμνων και λουλουδιών, η πρόκληση έντονων θορύβων ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τη διαχείριση των σκουπιδιών του κάθε επισκέπτη. Η περιοχή διατηρείται προς το παρόν αρκετά καθαρή και έτσι οφείλει να παραμείνει.

φωτογραφία : Κώστας Κάτζης

φωτογραφία : Κώστας Κάτζης

Εάν λοιπόν είστε λάτρης της βοτανολογίας, της γεωλογίας, της παρατήρησης πτηνών, ή λάτρης των διαδρομών στη φύση , γενικά εάν θέλετε να έρθετε πιο κοντά με το φυσικό μας περιβάλλον και τους τόπους μας, μην λησμονήσετε να επισκεφτείτε το φαράγγι του Άβακα.