Για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης η Ανώγυρα αποτελεί ένα από τους ιδανικότερους προορισμούς. Σε απόσταση περίπου 45χλμ από την πόλη της Λεμεσού η Ανώγυρα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα χωριά της επαρχίας. Φωλιασμένο σε μια πλούσια βλάστηση από χαρουπιές, αμυγδαλιές και αμπέλια προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία του χωριού. Η πρώτη αναφέρει πως προέρχεται από τις λέξεις άνω και γύρος, άγνωστο σε τι ακριβώς αναφέρεται, ενώ η δεύτερη αναφέρεται στην ύπαρξη στην περιοχή ενός φυτού με την ονομασία ανάγυρις. Το χωριό αποτελείται από λιγοστούς κατοίκους, που δεν ξεπερνούν τους 300 και οι οποίοι ασχολούνται κατεξοχήν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και μικρές οικογενειακές βιοτεχνίες.

Ανώγυρα

Περιδιαβαίνοντας στο χωριό θα συναντήσετε τα στενά δρομάκια με τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια κτισμένα με πελεκητή ασβεστόπετρα, μια εντυπωσιακή παραδοσιακή βρύση στην είσοδο του χωριού, μια αιωνόβια τρεμιθιά στην κεντρική πλατεία, καθώς και την παλαιά εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (18ος αιώνας) που αποτελεί και την κύρια εκκλησία της κοινότητας. Στα νοτιοδυτικά του χωριού, λίγα μέτρα πριν την είσοδο βρίσκονται τα κατάλοιπα του Μοναστηριού του Τιμίου Σταυρού, από το οποίο διασώθηκε μόνο η εκκλησία (14ος με 15ος αιώνας), η οποία φέρει αξιόλογες τοιχογραφίες της παλαιολόγειας τεχνοτροπίας. Μια τρίτη εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού και περιλαμβάνει μερικές παλαιές εικόνες του 18ου αιώνα.

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Ανώγυρα

Εκκλησία Τιμίου Σταυρού

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ανώγυρα εντάσσεται σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η ανέγερση ή ανακατασκευή οποιουδήποτε έργου, εάν δεν ακολουθείτε το πλάνο της κοινότητας, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και του ανόθευτου χαρακτήρα του χωριού. Αυτός ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χωριού οφείλεται και στους ίδιους του κατοίκους του που με ιδιαίτερο ζήλο εργάζονται για την αναβίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των εθίμων του τόπου τους.

Ανώγυρα

Συγκεκριμένα στο χωριό έχουν αναπτυχθεί βιοτεχνίες παστελιού και χαρουπόμελου, καθώς η Ανώγυρα θεωρείται ο κυριότερος παραγωγός χαρουπιών στο νησί. Μάλιστα στην κοινότητα έχουν δημιουργηθεί τρία Μουσεία που αναφέρονται στο «μαύρο χρυσό», όπως αλλιώς αποκαλείται το χαρουπόμελο, ενώ σε δυο από αυτά «Το Παραδοσιακό» και «Μαύρος Χρυσός» δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής του παστελιού. Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε χρόνο, το μήνα Σεπτέμβριο, έχει καθιερωθεί η διοργάνωση Φεστιβάλ Παστελιού.

Ανώγυρα

Επίσης μερικά χιλιόμετρα έξω από την κοινότητα, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον λειτουργεί θεματικό πάρκο ελιάς, το «Σπίτι της Ελιάς – Ολέαστρο». Στο πάρκο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει με διαδραστικό τρόπο την ιστορία και την παράδοση της ελιάς στην Κύπρο, ενώ παράλληλα λειτουργεί καφεστιατόριο και μικρό μαγαζάκι όπου πωλούνται διάφορα προϊόντα παραγωγής του Ολέαστρο. Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη έχει καθιερωθεί η «Μέρα Ελιάς», μια μέρα όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις έχοντας ως σημείο αναφοράς την ελιά και την παράδοση.

Ανώγυρα

Τα Ανώγυρα αποτελούν παράδειγμα χωριού, που εξαιτίας της αγάπης και της εργατικότητας των κατοίκων του, έχει αναδειχτεί σε ένα όμορφο χωριό που αναδεικνύει τον πλούσιο πολιτισμό του και την αξιόλογη παράδοση του. Το χωριό θα σας κερδίσει με την αυθεντικότητά του, τον ανόθευτο χαρακτήρα του και τη ζεστή γνήσια φιλοξενία του.

Ανώγυρα