Σίγουρα έχετε ακούσει για το μανταρίνι του Αρακαπά, το πιο γλυκό και το πιο ξακουστό μανταρίνι του νησιού. Τι άλλο όμως προσφέρει σε ένα επισκέπτη το μικρό αυτό χωριό;

Ο Αρακαπάς το γραφικό χωριό με τους τριακόσιους περίπου κατοίκους βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού, στην περιφέρεια της Πιτσιλιάς. Αποτελούσε στο παρελθόν ένα από τα χωριά της Μεγάλης Κομμανταρίας και οι κάτοικοι του ασχολούνταν με την παραγωγή αμπελιών και κατ’ επέκταση κρασιού, ειδικότερα κουμανδαρίας. Σταδιακά οι κάτοικοι εγκατέλειπαν το χωριό τους και τα αμπέλια τους αφήνοντας πίσω τους μεγάλες εκτάσεις ακαλλιέργητης γης. Στην κοινότητα του Αρακαπά ευδοκιμούν πλέον κυρίως εσπεριδοειδή, με κύριο δέντρο τη μανταρινιά, κάτι που ευνοείται από το εύφορο έδαφος και το ήπιο κλίμα της περιοχής. Μάλιστα με σκοπό την άρδευση των κήπων και των εσπεριδοειδών του χωριού έχει κατασκευαστεί ένα μικρό φράγμα μαζί με δυο εξωποτάμιες υδατοδεξαμενές.

Σε μια επίσκεψη σας στον Αρακαπά μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τις δυο εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία την Ιαματική. Κτισμένη στο ανατολικό άκρο της κοινότητας η παλαιά εκκλησία κτίστηκε , σύμφωνα με την παράδοση, από τον πρώτο οικιστή της κοινότητας, όταν βρήκε στο συγκεκριμένο σημείο αγίασμα της Παναγίας. Από τον πρώτο αυτό οικιστή που έφερε το όνομα Αροκοπός ή Αροκοπάς πήρε και την ονομασία του το χωριό. Σε κοντινή απόσταση από την παλαιά εκκλησία κτίστηκε ένας μεγαλύτερος ομώνυμος ναός, που αποτελεί την κύρια εκκλησία της κοινότητας. Κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου, στο χωριό λαμβάνει χώρα μεγάλο πανηγύρι το οποίο επισκέπτονται πιστοί από όλη την Κύπρο.

Σε ένα λοφίσκο συναντάμε και τα κατάλοιπα μιας εκκλησίας αφιερωμένης στον Τίμιο Σταυρό, που παραμένει άγνωστη στους περισσότερους. Το μικρό αυτό εκκλησάκι είναι ιδιαίτερα όμορφο, καθώς σε συνδυασμό με τα χρώματα των πορτοκαλιών και την πυκνή βλάστηση της γύρω περιοχής δημιουργείται ένα υπέροχο σκηνικό.

Για όσους επιθυμούν κάτι περισσότερο από μια μονοήμερη εκδρομή στον Αρακαπά, υπάρχει διαθέσιμο κατάλυμα προς ενοικίαση, ενώ στο χωριό λειτουργούν και δυο παραδοσιακές ταβέρνες.