Στο προαύλιο του κεντρικού ναού της κοινότητας της Αργάκας βρίσκεται η προτομή του ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. , Δημητράκη Παπαμιλτιάδη.

Ο Δημητράκης Παπαμιλτιάδης  γεννήθηκε στις  9 Μαρτίου του 1964 στην Αργάκα της Πάφου. Ήταν ένα από τα επτά παιδιά της οικογένειας του ιερέα της Αργάκας Παπαμιλτιάδη και της Ελένης. Υπήρξε μηχανοδηγός στο επάγγελμα. Νυμφεύθηκε τη Βαρβάρα Αναστάση από την Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου και μαζί απέκτησαν έξι παιδιά.

Εντάχθηκε στην οργάνωση της Ε.ΟΚ.Α. τον Ιούλιο του ’55 και έδρασε στην περιοχή του Ξυλιάτου μέχρι και το τέλος της ζωής του. Έλαβε μέρος σε μάχες, ενέδρες, σε μεταφορές βομβών, πυρομαχικών, τροφίμων, αλληλογραφίας, σε αποκρύψεις ανταρτών. Το 1962 με οδηγίες της κυβέρνησης  Μακαρίου πρωτοστάτησε στη διοργάνωση και εκπαίδευση μυστικών ομάδων προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική οργάνωση Τ.Μ.Τ. Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του ’63- ’64 υπήρξε ειδικός αστυνομικός και συμμετείχε στις μάχες σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Πάφου. Στις 9 Μαρτίου σε μία από τις μάχες, με τους Τούρκους στασιαστές, στην προσπάθεια του να βοηθήσει τον συναγωνιστή του Κώστα Καρνάβαλο, δέχθηκε  τα  τουρκικά βλήματα οπλοβομβίδας, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Πέθανε ακριβώς την ημέρα των 33ων γενεθλίων του.

Προτομή του ήρωα υπάρχει εκτός από την Αργάκα και στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, όπου έδρασε με την οργάνωση της Ε.ΟΚ.Α., ενώ στην Αργάκα ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος φέρει το όνομά του.