Αποτελεί ίσως την πιο γνωστή εκκλησία της κοινότητας της Δερύνειας. Βρίσκεται μέσα στην Νεκρή Ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Κάθε χρόνο, στις 17 Ιουλίου, ημέρα εορτής της Αγίας Μαρίνας, πλήθος πιστών, όχι μόνο από την επαρχία Αμμοχώστου αλλά από ολόκληρη την Κύπρο, με συνοδεία στρατιωτικής φρουράς, παρακολουθούν σε κλίμα κατάνυξης τη Θεία Λειτουργία.

Η εκκλησία βρίσκεται τρία χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Δερύνειας, στο μέσο μιας κοιλάδας. Αποτελεί το αποτέλεσμα της ένωσης δύο διαφορετικών εκκλησιών που επικοινωνούν με περάσματα. Αρχικά κτίστηκε η βόρεια εκκλησία που ανήκει στον τύπο του μονόκλιτου με τρούλο, ενώ αργότερα προστέθηκε στη νότια πλευρά καμαροσκέπαστο εκκλησάκι με προεξέχουσα ημικυκλική αψίδα. Η αρχική εκκλησία ανάγεται στον 12ο αιώνα και είναι κτισμένη με μεγάλους τετραγωνισμένους πωρόλιθους.

Κάτω από την εκκλησία, μέσα σε μια σπηλιά αναβλύζει αγίασμα, το οποίο πιστεύεται πως θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά. Επίσης σε ένα ακανθώδη θάμνο, δίπλα από την εκκλησία, κρεμούσαν παιδικά ρουχαλάκια, έτσι ώστε η Αγία Μαρίνα, προστάτιδα των παιδιών, να τα θεραπεύσει από τις αρρώστιες.