Στο κέντρο της κοινότητας της Επισκοπής, 14 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Πάφου, δεσπόζει ένας γιγάντιος βράχος ύψους 70 μέτρων και μήκους 250 μέτρων καθιστώντας τον ως τον μεγαλύτερο μονόλιθο όγκο της Κύπρου. Ο συγκεκριμένος βράχος αποτελούσε μέρος ενός μεγαλύτερου βράχου, ο οποίος χάλασε και έπεσε στη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού, το 1953. Τα «Μετέωρα της Κύπρου», όπως έχει χαρακτηριστεί ο βράχος της Επισκοπής, αποτελεί μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών και αποτελεί Προστατευόμενο Τοπίο, όχι μόνο εξαιτίας της γεωλογικής του σημασίας και ιδιαιτερότητας , αλλά και για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί. Στο γκρεμό της Επισκοπής απαντώνται σπάνια και προστατευόμενα είδη.
Στις σχισμές του ασβεστολιθικού γκρεμνού αναπτύσσεται χασμοφυτική βλάστηση. Το ιδιαίτερο γνώρισμα της συγκεκριμένης βλάστησης αποτελεί το ισχυρό της ριζικό σύστημα, που της επιτρέπει να έχει καλή στήριξη στα βράχια και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο το λιγοστό νερό και τα θρεπτικά συστατικά του ελάχιστου εδάφους. Χαρακτηριστικά χασμόφυτα που απαντώνται στον γκρεμό της Επισκοπής είναι το Verbascumlevanticum, Umbilicusruspestris και το Polypodiumcambricum. Στη βάση του γκρεμού υπάρχει σημαντικός αριθμός του ενδημικού σπάνιου θάμνου Ζουλατζιά (Boseacypria). Πρόκειται για χαμηλού ύψους θάμνο με ελλειψοειδή φύλλα και ακτινόμορφα πρασινοκαφέ άνθη. Στον κόσμο εντοπίζονται μόνο τρία είδη bosea, στην Κύπρο, τα Κανάρια Νησιά και τα Ιμαλάια. Πρόσφατα στην σπάνια χλωρίδα της περιοχής έχουν προστεθεί και δύο φυτά του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου, η scilla morrisi και crambe hispanica.
Ο γκρεμός της Επισκοπής παρουσιάζει και μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον. Ένας σπάνιο ενδημικό και προστατευόμενο είδος αποτελεί το μεγαλόσωμο γεράκι Πετρίτης (Falcoperegrinus). Στην Κοιλάδα της Έζουσας φωλιάζουν τουλάχιστον τρία ζευγάρια με τη μια φωλιά να βρίσκεται στο γκρεμνό της Επισκοπής. Άλλα σπάνια πουλιά που εντοπίζονται στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν η ενδημική Σκαλιφούρτα (Oenanthecypriaca), η Κράγκα (Coraciasgarrulus) και οι Κολιοί (Corvusmonedula).
Πέρα από την περιβαλλοντική αξία ο βράχος της Επισκοπής συγκεντρώνει και μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον. Σε αυτό τον απόκρημνο βράχο είχε επιλέξει να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Άγιος Ιλαρίωνας ο Μέγας. Μέχρι το 1953, κάτω από το βράχο, στο σημείο όπου βρισκόταν το ασκητήριο του Αγίου, είχε κτιστεί εκκλησία αφιερωμένη σε αυτόν, μέρος της οποίας καταστράφηκε με το μεγάλο σεισμό. Σήμερα στα ερείπια της έχει τοποθετηθεί εικόνισμα του Αγίου Ιλαρίωνα, όπου οι πιστοί μπορούν να ανάβουν το κερί τους, ενώ μια νέα εκκλησία προς τιμή του έχει κτιστεί στην κορυφή του λόφου.
Ο γιγάντιος βράχος της Επισκοπής αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο και κυρίως καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνέονται από την ηρεμία και τη γαλήνη του περιβάλλοντος. Η μεγαλοπρέπεια και η αγριάδα του τοπίου σε συνδυασμό με την ύπαρξη του θείου (ασκητήριο και εκκλησία Αγίου Ιλαρίωνα) προκαλούν αισθήματα κατάνυξης και αγαλλίασης.