Το κατεχόμενο σήμερα χωριό της Επτακώμης βρίσκεται περίπου 42 χλμ στα βόρεια της πόλης της Αμμοχώστου. Στην περιοχή γύρω από το χωριό έχουν αναπτυχθεί κατά την αρχαιότητα σημαντικές πόλεις και έχουν ανευρεθεί αξιόλογες αρχαιότητες από διάφορες χρονολογικές περιόδους. Επίσης από την Επτακώμη ξεχωρίζει η περιοχή του Γιούτι, που εντοπίζεται στα βόρεια του χωριού.

Η περιοχή αποτελείται από το ακρωτήρι του Γιούτι και από το ομώνυμο βουνό. Το όρος του Γιούτι αποτελεί το υψηλότερο από τα όρη της Επτακώμης, που αποτελούν προέκταση της οροσειράς του Πενταδακτύλου. Στέκοντας στο υψηλότερο αυτό σημείο, στο όρος Γιούτι, έχεις την ευκαιρία να αγναντέψεις την όμορφη πανοραμική θέα της περιοχής, μια θέα που κόβει την ανάσα. Ουρανός, θάλασσα, πλούσια θαμνώδη βλάστηση συνθέτουν το μαγευτικό αυτό τοπίο.

Στη βόρεια και στην απόκρημνη πλευρά του όρους βρίσκεται μια απρόσιτη σπηλιά που φέρει την ονομασία το «Σπήλαιο του Παπα –Λουκά» και η οποία συνδέεται με την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο. Με την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 οι Τούρκοι για να ανακόψουν οποιαδήποτε προσπάθεια για εξέγερση στην Κύπρο αλλά και για να τιμωρήσουν την απόφαση των Ελληνοκυπρίων να συμπαρασταθούν στον Αγώνα της Φιλικής Εταιρείας για απελευθέρωση, προέβησαν στη σύλληψη και στον απαγχονισμό Μητροπολιτών, ιερέων και προυχόντων του νησιού. Οι κάτοικοι της Επτακώμης φοβούμενοι μήπως συμβεί κάτι αντίστοιχο και στον δικό τους ιερέα αποφάσισαν να τον φυγαδεύσουν. Έτσι μετέφεραν τον παπά Λουκά μέσα σε μια σπηλιά στο όρος του Γιούτι. Ο παπά Λουκάς έμεινε για αρκετές μέρες εκεί, όπου και προμηθευόταν με τρόφιμα και νερό από τους κατοίκους της περιοχής, μέχρι που πέρασαν οι διωγμοί και επέστρεψε στο σπίτι του.