Σε ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Κύπρου, το Φικάρδου, η παλιά αρχιτεκτονική και η γνήσια παραδοσιακή ζωή ζωντανεύουν μέσα από τη μέριμνα του Τμήματος Αρχαιοτήτων που αναστήλωσε κάποια από τα ιστορικότερα οικοδομήματα του χωριού, αποδίδοντας πιστά την τέχνη και τον τρόπο ζωής των περασμένων δύο αιώνων.

Το χωριό Φικάρδου κατέχει μια περίοπτη θέση ανάμεσα στα άλλα χωριά της Κύπρου ως το μοναδικό χωριό το οποίο έχει κηρυχθεί εξολοκλήρου σε αρχαίο μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου. Δέκα από τα κτίρια του χωριού, που αποτελούν το ένα τέταρτο των οικοδομημάτων του, έχουν επισκευασθεί και αναστηλωθεί με απώτερο στόχο την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί στους δύο κύριους μουσειακούς χώρους του χωριού, την οικία Κατσινιόρου και την οικία Αχιλλέα Δημήτρη, δύο σπουδαία οικοδομήματα που έχουν τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra το 1987.

Το τοπικό εθνολογικό Μουσείο Φικάρδου στεγάζεται στην αναπαλαιωμένη οικία Κατσινιόρου στο βόρειο σημείο του οικισμού του χωριού. Πρόκειται για μια οικία η οποία πήρε το όνομά της από τον τελευταίο ιδιοκτήτη της ο οποίος σύμφωνα με την προφορική παράδοση ήταν ιερέας. Η οικία Κατσινιόρου αποτελεί ένα πετρόκτιστο αγροτικό αρχοντικό αποτελούμενο από δύο ορόφους σκεπασμένους με ξύλινη στέγη. Οι ισόγειοι χώρου χρησιμοποιούνταν για το πάτημα των σταφυλιών, την αποθήκευση του κρασιού αλλά και για διάφορες γεωργικές εργασίες. Σήμερα, το σπίτι έχει επιπλωθεί και στο ισόγειο διατηρήθηκε το πατητήρι σταφυλιών, οι αποθήκες πιθαριών και ο στάβλος ακολουθώντας πιστά τις περιγραφές του Jeffery στο βιβλίο του Historic Monuments of Cyprus (1918). Σε άλλους χώρους στο ισόγειο έχουν συγκεντρωθεί σκεύη και εργαλεία της αγροτικής ζωής αλλά και φωτογραφίες από σκηνές παραδοσιακής ζωής των κατοίκων.

 

Το άλλο σημαντικό οικοδόμημα του Φικάρδου είναι η οικία Αχιλλέα Δημήτρη η οποία βρίσκεται πίσω από την οικία Κατσινιόρου και αποτελεί δείγμα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής. Το σπίτι είναι διώροφο και έχει ξεχωριστή λιθοδομία αφού υπάρχουν μεγάλες πέτρες ενσωματωμένες στην λιθοδομή. Η αποκατάσταση της οικίας του Αχιλλέα Δημήτρη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 70 χρησιμοποιώντας μεν παραδοσιακά υλικά, δε σύγχρονες κατασκευαστικές μεθόδους. Η αρχιτεκτονική της οικίας διατηρήθηκε ωσάν η αυθεντική. Στο ισόγειο διατηρήθηκε ο στάβλος και οι αποθήκες με πιθάρια κρασιού και άλλα γεωργικά σκεύη και εργαλεία. Ο όροφος αξιοποιήθηκε ως εργαστήρι υφαντικής ενώ οι υπόλοιποι χώροι διαμορφώθηκαν σε ξενώνα μελετητών. Για να εξοπλιστεί κατάλληλα η οικία, χρησιμοποιήθηκαν παλιά έπιπλα από σπίτια άλλων κοντινών χωριών και αυθεντικά έργα λαϊκής τέχνης.

Οι λάτρεις και φίλοι της παράδοσης είναι σίγουρο πως θα αντικρύσουν κάτι ξεχωριστό στο χωριό Φικάρδου που αποτελεί τον πυρήνα της έκφανσης ενός παλαιού τρόπου ζωής και μιας περίτεχνης αρχιτεκτονικής. Οι πρωτοβουλίες για αποκατάσταση αρκετών κτισμάτων αλλά και η μουσειακή τροποποίηση δύο εκ των σημαντικότερων οικιών του χωριού, έχουν ανεβάσει ψηλά το άλλοτε ερειπωμένο χωριό σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Κύπρου αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού χώρου.