Ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Αντώνιο βρίσκεται νότια του χωριού Κέδαρες, 38 χλμ βορειανατολικά της Πάφου. Αποτελεί κτίσμα του 16ου αιώνα και βρίσκεται υπό την προστασία του εκκλησιαστικού μουσείου της Πάφου. Η «πολύ χαριτωμένη» εκκλησία , όπως την χαρακτήρισε ο περιηγητής Γκάννις , είναι ξυλόστεγη μονόκλιτη κατασκευασμένη από λίθινες πλάκες. Το καμπαναριό είναι μια πρόχειρη ξύλινη κατασκευή που βρίσκεται στον περίβολο. Ο εσωτερικός χώρος της εκκλησίας αποτελείται από ένα λιτό παλαιό εικονοστάσι. Κάποιες παλαιές εικόνες που βρίσκονταν στο εξωκλήσι μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας στην κύρια εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο. Κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του αγίου στο χωριό γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Ο Άγιος Αντώνιος έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε ως ασκητής στη έρημο μέχρι και το θάνατό του.

Γεννήθηκε γύρω στο 251 στην πόλη της Κόμα της Άνω Αιγύπτου από πλούσιους και ευλαβείς γονείς. Ορφάνεψε σε ηλικία περίπου 20 ετών και από τους δυο γονείς του. Τότε αποφάσισε την περιουσία του να τη διανείμει στους φτωχούς και ο ίδιος να ακολουθήσει την ασκητική ζωή. Παρουσιάστηκε στους ανθρώπους ύστερα από είκοσι ολόκληρα χρόνια σκληρής ασκήσεως πνευματικού αγώνα, ακατάπαυστης προσευχής και φοβερών πειρασμών.

Το 311 στους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών εγκατέλειψε το ερημητήριο του και έδωσε σκληρή μάχη κατά της ειδωλολατρίας. Το ίδιο έγινε και σαράντα χρόνια αργότερα επί αυτοκρατορίας Μεγάλου Κωνσταντίνου όταν κατήλθε στην Αλεξάνδρεια για να καταπολεμήσει την αίρεση του αρειανισμού.

Ο Μέγας Αντώνιος κοιμήθηκε σε ηλικία περίπου 105 ετών.