Η Λάνια αποτελεί ένα από τα 14 κουμαντοχώρια της επαρχίας Λεμεσού. Μάλιστα μια από τις εκδοχές για την ονομασία του χωριού αναφέρει πως το όνομα Λάνια προέρχεται από το Λάνα, όνομα της θυγατέρας του θεού της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας Διόνυσου, θεού του κρασιού.

Τα τελευταία χρόνια αρκετά είναι τα έργα που έλαβαν χώρα στην κοινότητα, επιχορηγούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και κυρίως της παράδοσης που αφορά την παραγωγή Κουμανταρίας, του κρασιού με καταγωγή την Κύπρο.

Στο Θεματικό Μουσείο Αποθήκευσης Κουμανταρίας ο επισκέπτης μπορεί να δει πιθάρια, τα οποία παλαιότερα οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύουν το κρασί τους. Τα παλαιά χρόνια στα σπίτια υπήρχε συνήθως ένα δωμάτιο επονομαζόμενο σώσπιτο ή τζελλάρι που χρησίμευε σαν αποθηκευτικός χώρος για τρόφιμα και εργαλεία. Εδώ φυλάσσονταν και τα μεγάλα πιθάρια που αποθήκευαν κρασί και λάδι.

Στο Μουσείο εκτίθενται επίσης εργαλεία τα οποία χρησίμευαν στη διαδικασία παραγωγής της κουμανταρίας, όπως είναι το πατητήρι των σταφυλιών, η κυλινδρική δεξαμενή από μπετόν, όπου τοποθετούσαν το παραγόμενο από την σύνθλιψη υγρό για να γίνει η ζύμωση κ.α.

Το Μουσείο λειτουργεί καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και η είσοδος είναι δωρεάν.