Ένας τόπος παραδεισένιος, ιδανικός για φυσιολάτρες, καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά, χώρος λατρείας και πολιτισμού.

Η Αλυκή της Λάρνακας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρνακας και ανατολικά των χωριών Μενεού και Δρομολαξιάς, πολύ κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Είναι μια από τις δύο αλυκές που υπάρχουν στο νησί και διαθέτει εκπληκτική φυσική ομορφιά. Η αλυκή αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο σε διεθνές επίπεδο και το φυσικό της περιβάλλον έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενο. Αποτελείται από τέσσερις λίμνες διαφόρων μεγεθών, τρεις από τις οποίες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Οι υδροβιότοποί της αποτελούν τέλειο σημείο για παρατήρηση πουλιών, τα οποία τους προτιμούν για τις φωλιές τους. Η Αλυκή αποτελεί σταθμό για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά. Κάθε χρόνο την ίδια εποχή φιλοξενεί στις όχθες της χιλιάδες φλαμίγκο και γλάρους, που ξεχειμωνιάζουν στο νησί τρώγοντας γαρίδες του αλμυρού νερού.

Στη δυτική όχθη της Αλυκής είναι χτισμένο το Τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, ένα από τα ιερότερα Μουσουλμανικά μνημεία, το οποίο στεγάζει τον τάφο της Ουμ Χαράμ. Αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή, έφεραν στην επιφάνεια ερείπια πόλης και λιμανιού, καθώς βρέθηκαν πολλές λίθινες και μπρούντζινες άγκυρες. Το καλοκαίρι το νερό εξατμίζεται και τότε μπορεί κανείς να διακρίνει το αλάτι της αποξηραμένης λίμνης το οποίο παλιότερα το μάζευαν και εξήγαγαν στο εξωτερικό.

Ο θρύλος λέει ότι η λίμνη οφείλει την αλμυρότητά της στον Άγιο Λάζαρο, ο οποίος καταράστηκε τα αμπέλια που υπήρχαν εκεί να γίνουν αλυκή για πάντα όταν ο ιδιοκτήτης τους αρνήθηκε να του δώσει λίγο σταφύλι μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Οι αλυκές αποτελούν ένα μοναδικό τοπίο που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της χλωρίδας και την πανίδας τους. Το μονοπάτι της φύσης που έχει δημιουργηθεί εκεί συγκεντρώνει πολλούς ανθρώπους καθημερινά για βόλτα, άσκηση και απόλαυση του τοπίου. Είναι επίσης ιδανικές για εκπαιδευτικές εκδρομές.