Επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού βρίσκεται μια από τις πιο παλιές εκκλησίες της πόλης της Λάρνακας, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Το προσωνύμιο «Χρυσοπολίτισσα» προέρχεται από την ονομασία που είχε αποδοθεί και στο αρχαίο Κίτιο, «Χρυσόπολις». Άλλωστε η εκκλησία βρίσκεται κτισμένη σε σημείο, όπου έχουν ανευρεθεί κατάλοιπα από την αρχαία πόλη του Κιτίου.

Ο ναός χρονολογείται στον 18ο αιώνα και οικοδομήθηκε στα κατάλοιπα ενός παλαιότερου ναού του 12ου αιώνα, επίσης αφιερωμένου στην Παναγία. Ο ναός είναι δίκλιτος, από τους λίγους του συγκεκριμένους είδους στην Κύπρο και φέρει χαρακτηριστικά επηρεασμένα από τη φράγκικη-γοτθική αρχιτεκτονική, όπως είναι τα σταυροθόλια, οι αψίδες και το επιβλητικό καμπαναριό του. Πρόκειται για ένα όμορφο πετρόκτιστο ναό , ο εσωτερικός χώρος του οποίου αποτελείται από ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, το οποίο κατασκευάστηκε, σύμφωνα με σχετική επιγραφή, στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι μικρές εικόνες του εικονοστασίου, 23 στο σύνολο, είναι έργα του σημαντικού Κρητικού αγιογράφου Θεόδωρου Πουλάκη και χρονολογούνται στον 17ο αιώνα.

Το τέμπλο κοσμούν διάφορες αξιόλογες εικόνες με σημαντικότερες αυτές της Παναγίας της Ελεημονήτριας και μια μικρότερη εικόνα της Παναγίας που χρονολογείται στον 14ο με 15ο αιώνα. Άλλες σημαντικές και παλαιές εικόνες που βρίσκονται εντός του ναού είναι της Παναγίας της Οδηγήτριας του 16ου αιώνα, της Παναγίας (18ος αιώνα) φιλοτεχνημένη από τον γνωστό Κρητικό αγιογράφο Ιωάννη Κορνάρο, του Αγίου Σπυρίδωνα (17ος αιώνας) που θεωρείται έργο του Κερκυραίου αγιογράφου Εμμανουήλ Τζανφουρνάρη.

Στην εκκλησία βρίσκονται επίσης εξαιρετικής τέχνης εκκλησιαστικά έπιπλα, όπως ο ξυλόγλυπτος επιχρυσωμένος άμβωνας, η ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα, ο ξυλόγλυπτος επιχρυσωμένος επισκοπικός θρόνος κ.α. Επίσης αξιόλογη και σπάνια στο είδος της αποτελεί η κολυμβήθρα, η οποία είναι κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο και φέρει ανάγλυφες παραστάσεις.

Εργασίες αναπαλαίωσης του ναού έγιναν το 2005.