Το μουσουλμανικό τέμενος Χαλά Σουλτά τεκκές βρίσκεται σε μια πολύ γραφική θέση,έξι περίπου χιλιόμετρα δυτικά της αλυκής της Λάρνακας. Αποτελεί ένα αξιόλογο μουσουλμανικό μνημείο, το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες ιδιαίτερα κατά την περίοδο των μουσουλμανικών εορτών. Αποτελεί όχι μόνο τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου, αλλά συγχρόνως κατέχει την τρίτη θέση από απόψεως σημασίας για ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Μάλιστα σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση ένας σωστός Μουσουλμάνος για να είναι έτοιμος να μπει στον παράδεισο θα πρέπει να έχει επισκεφτεί τα τρία πιο πάνω μέρη μαζί και με τα Ιεροσόλυμα.

Στο εσωτερικό του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ σώζεται τάφος, που σύμφωνα με την παράδοση, ανήκει στην Ουμ Χαράμ που αποτέλεσε από τους πρώτους πιστούς του Μωάμεθ και από τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στις πρώτες του δραστηριότητες. Η Ουμ Χαράμ είχε συνοδεύσει το σύζυγο της στην Κύπρο στη διάρκεια μιας αραβικής επιδρομής και σκοτώθηκε επί τόπου πέφτοντας από το άλογό της, μόλις αποβιβάστηκε στο νησί. Ο τάφος είναι καλυμμένος με υφάσματα και περιβάλλεται από ένα τρίλιθο κατασκεύασμα. Η παράδοση αναφέρει πως ένας από τους λίθους, συγκεκριμένα αυτός που καλύπτει το σώμα, αιωρείται στον αέρα πάνω από τους δυο άλλους λίθους. Η Ουμ Χαράμ θεωρείται θαυματουργός και για το λόγο αυτό πολλοί μουσουλμάνοι την επικαλούνται για να τους βοηθήσει.

Το τέμενος με την ονομασία Χαλά Σουλτά Τεκκέ κτίστηκε λίγο πριν το 1787 για να πάρει τη σημερινή του μορφή το 1816. Εργασίες αποκατάστασης του τεμένους έχουν γίνει και από την κυπριακή κυβέρνηση.