Η Κύπρος έχει μια μακραίωνη ιστορία στις ταχυδρομικές υπηρεσίες που ξεκινούν ήδη από την περίοδο της Ενετοκρατίας (15ος αιώνας), όπου για πρώτη φορά οργανώθηκε ταχυδρομική σύνδεση Κύπρου – Βενετίας. Ταχυδρομικό γραφείο λειτούργησε για πρώτη φορά, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το 1871 στη Λευκωσία. Η επίσημη ταχυδρομική υπηρεσία ιδρύθηκε το 1878, περίοδο της αγγλοκρατίας, όπου ανοίχτηκαν ταχυδρομικά γραφεία και στις έξι πόλεις της Κύπρου, εξυπηρετώντας την αποστολή επιστολών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησαν και τα πρώτα γραμματόσημα , τα οποία απεικόνιζαν τη βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας επισημασμένα με τη λέξη CYPRUS.

To Ταχυδρομικό Μουσείο Λευκωσίας ιδρύθηκε το 1981 για να φιλοξενήσει το πλούσιο υλικό των Κυπριακών Ταχυδρομείων. Στεγάζεται στο ισόγειο μιας παλιάς αρχοντικής διώροφης κατοικίας, πλησίον της Λαϊκής Γειτονιάς και κοντά στις ιστορικές εκκλησίες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Τρυπιώτη και του Αγίου Σάββα. Στην κύρια αίθουσα του Μουσείου εκτίθεται υλικό που αφορά την περίοδο της αγγλικής αποικιοκρατίας με δείγματα από τα πρώτα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν στο νησί. Σε άλλες αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και έχει γραμματόσημα που εκδόθηκαν από την ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960 μέχρι σήμερα.

Μέσα από τα διάφορα εκθέματα του Μουσείου αναδεικνύονται η ιστορία του νησιού, οι εξέχουσες μορφές της κυπριακής ιστορίας, τα τουριστικά αξιοθέατα και τα μνημεία της Κύπρου, καθώς και η κουλτούρα και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το νησί.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00

Σάββατο 09:00 – 13:00

Τηλ. Επικοινωνίας : (00357) 22304711, (00357) 22760522