Πολύχρωμες βάρκες, ένα βραχώδες τοπίο με άγρια βλάστηση , μια μικρή αμμουδιά με λεπτόκοκκο άμμο συνθέτουν το σκηνικό του ποταμού του Λιοπετρίου, ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς.

Ο ποταμός βρίσκεται στην νοτιανατολική ακτή της επαρχίας Αμμοχώστου, 4 περίπου χιλιόμετρα νότια της κοινότητας του Λιοπετρίου. Από πολλούς αποκαλείται το «φιόρδ της Κύπρου» , καθώς αποτελεί μια μακρόστενη λωρίδα, ελικοειδούς σχήματος που δημιουργήθηκε από την συρροή νερών της βροχής των γύρω χωριών που χύνονταν στη θάλασσα. Ο ποταμός αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο και ψαρολίμανο για τις ψαρόβαρκες της περιοχής, αλλά και ένα πανέμορφο γραφικό τοπίο που επισκέπτονται, όχι μόνοι οι ντόπιοι αλλά και αρκετοί επισκέπτες. Οι καλοφαγάδες έχουν τη δυνατότητα εδώ να απολαύσουν φρέσκο ψάρι σε μια από τις ταβέρνες που λειτουργούν γύρω από τον ποταμό.

Ο ποταμός του Λιοπετρίου σύμφωνα με αρκετές πηγές λειτουργούσε ως αγκυροβόλιο ήδη από τα Μεσαιωνικά χρόνια, ενώ η γύρω περιοχή φαίνεται ότι είχε κάποτε λειτουργήσει και ως λατομείο. Κατά τα τέλη του 18ου χρησιμοποιείτο και σαν λιμάνι για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, αλλά και ασβεστολιθικών πετρωμάτων προς χώρες, όπως τη Συρία, την Αίγυπτο και το Λίβανο.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για αναβάθμιση της περιοχής. Ελπίδα όλων η ανάπτυξη της περιοχής να μην επιφέρει και την καταστροφή της ανόθευτης και άγριας ομορφιάς του τοπίου.

Σε μια επίσκεψη σας στην περιοχή των Κοκκινοχωριών αξίζει να επισκεφτείτε και τον ποταμό του Λιοπετρίου. Ο ανόθευτος και γαλήνιος χαρακτήρας του τοπίου σίγουρα θα σας κερδίσει…