Επί της οδού Στασινού, κοντά στον προμαχώνα Νταβίλλα βρίσκεται η προτομή του Δώρου Λοΐζου.

Ο Δώρος Λοΐζου γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 23 Φεβρουαρίου του 1944. Αφού φοιτά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το 1966-68 πηγαίνει στη Ρόδο για ξενοδοχειακές σπουδές. Εκεί θα εκδιωχθεί λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης, για να μεταβεί στη Βοστόνη για σπουδές στην Ιστορία στο Hellenic College.

Μετά την αποφοίτηση του, το 1972, θα επιστρέψει στην Κύπρο, όπου θα εργαστεί ως καθηγητής στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, ενώ θα ενταχθεί και στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος της ΕΔΕΚ. Αναλαμβάνει οργανωτικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, καθώς και γραμματέας της νεολαίας, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει διευθυντής της κομματικής εφημερίδας «Σοσιαλιστική Έκφραση». Στις 30 Αυγούστου του 1974, ένοπλοι θα στήσουν ενέδρα κατά του αυτοκινήτου που επέβαινε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης και οδηγούσε ο Λοΐζου, κοντά στα γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο Λοΐζου και τραυματίστηκε η σύζυγός του. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα, στην παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο Δώρος Λοΐζου παράλληλα με την πολιτική του δράση ασχολήθηκε με την ποίηση αλλά και τη μετάφραση , κυρίως ποιημάτων ξένων λογοτεχνών. Η προσωπική ποιητική συλλογή του θα εκδοθεί τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική μετά το θάνατο του.