Η σύνδεση του Αποστόλου με το γεγονός ότι η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από χριστιανό.

O Απόστολος Παύλος ήταν εκείνος που καθιέρωσε τον χριστιανισμό ως παγκόσμια θρησκεία, που τον συνέδεσε με το ελληνορωμαϊκό πνεύμα και τον απάλλαξε από τους επουσιώδεις ιουδαϊκούς κανόνες που θα έκαναν τη νέα θρησκεία να μοιάζει με μια ασήμαντη ιουδαϊκή αίρεση. Aπό τη στιγμή που ασπάστηκε τη διδασκαλία του Χριστού λίγα χρόνια μετά τη σταύρωσή Tου, ο πρώην διώκτης των χριστιανών αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του χριστιανισμού και με τις τρεις περιοδείες του ίδρυσε Eκκλησίες και χριστιανικές κοινότητες σε όλη σχεδόν τη Mεσόγειο, παίρνοντας έτσι άξια τον τίτλο του Aποστόλου των Eθνών.

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Χρυσοπολίτισσα & Αγία Κυριακή
Το 45 μ.Χ., οι δύο Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, συνοδευόμενοι από το Μάρκο, ταξίδεψαν από την Αντιόχεια στη Σιλεσία και από εκεί με πλοίο στην Κύπρο όπου έφτασαν στη Σαλαμίνα, που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Στην Πάφο, κατάφεραν να προσηλυτίσουν τον Ρωμαίο ανθύπατο, ο οποίος ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη. Με τον τρόπο αυτό, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από χριστιανό.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Απόστολος Παύλος έφτασε στην Πάφο και άρχισε το κήρυγμα του, οι παγανιστές τον έδεσαν σε μια στήλη και τον τιμώρησαν με τριάντα εννέα ραβδισμούς. Μια από τις στήλες που βρίσκονται στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Κυριακής είναι σήμερα γνωστή ως η Στήλη του Αποστόλου Παύλου.

Η Στήλη του Αποστόλου Παύλου αποτελεί μία από τις δημοφιλείς στάσεις των προσκυνητών που έρχονται για να δουν τα θρησκευτικά αξιοθέατα αυτού του πρώιμου προπυργίου της χριστιανικής πίστης. Ο Παύλος, αν και δεν ανήκε στον κλειστό κύκλο των μαθητών του Ιησού, έγινε Απόστολος μετά από θεϊκό κάλεσμα και ανέλαβε, με τον τρόπο αυτό, το βαρύ φορτίο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου. Ο Παύλος ήταν τυχερός καθώς συνδύαζε τρία πολύ σημαντικά στοιχεία για το ρόλο που είχε αναλάβει. Πρώτον, ήταν Εβραίος και, επομένως, χαρακτηριζόταν από αγωνιστικό πνεύμα και πείσμα. Δεύτερον, διέθετε ελληνική εκπαίδευση, πνεύμα και ψυχή και τρίτον, ήταν Ρωμαίος πολίτης, με δυνατότητα να ταξιδεύει ελεύθερα σε μια τεράστια αυτοκρατορία που έφτανε έως τα όρια του τότε γνωστού κόσμου.