Ένας από τους ενοριακούς ναούς του Παλαιχωρίου αποτελεί και ο ναός της Παναγίας της Χρυσοπαντάνασσας. Ο ναός είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου.

Η εκκλησία αποτελεί κτίσμα του 16ου αιώνα, παρόλο που στη διάρκεια των χρόνων έχει υποστεί διάφορες μετατροπές και ανακαινίσεις με πιο πρόσφατη την περίοδο 1993 – 1997. Τα πιο πρόσφατα εγκαίνια του ναού, σύμφωνα με μια επιγραφή στο βόρειο μέρος της εκκλησίας, τελέστηκαν το 1875. Με αυτές τις διαχρονικές ανακαινίσεις επιτεύχθηκε η διατήρηση του ναού που αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο αρχιτεκτονικής.

Ο ναός, ο οποίος είναι κτισμένος με πέτρα της περιοχής, ανήκει στον τύπο του φραγκοβυζαντινού ναού, με επικλινή ξύλινη στέγη με κεραμίδια. Τα κεραμίδια είναι επίπεδου τύπου αγκιστρωτά. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι πανομοιότυπη με αυτή του Τιμίου Σταυρού στο Αγιασμάτι.

Την εκκλησία κοσμεί ένα εξαίσιο εικονοστάσι , το οποίο σύμφωνα με τις επιγραφές φιλοτεχνήθηκε τον 19ο αιώνα, ενώ την ίδια περίοδο επικαλύφθηκε με χρυσό. Η δημιουργία των εικόνων ανάγεται τον 17ο – 19ο αιώνα, με δεσπόζουσα θέση να κατέχει η Δεσποτική εικόνα της Παναγίας του 17ου αιώνα.

Οι τοιχογραφίες του ναού, οι οποίες ανάγονται στις αρχές του 17ου αιώνα, έχουν ανεκτίμητη αξία, καθώς παρουσιάζουν τα νέα μοτίβα και θέματα που κυριαρχούσαν κατά την περίοδο εκείνη. Στις τοιχογραφίες διακρίνεται η επίδραση από τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής που προέρχονταν τόσο από τη δύση (Βενετία) όσο και από το Βυζάντιο, ειδικότερα τη παλαιολόγεια τέχνη. Πανομοιότυπες τεχνοτροπίες παρουσιάζονται στον ναό του Τιμίου Σταυρού στον Ασκά. Οι τοιχογραφίες διακρίνονται για τη μίξη των χρωμάτων, τη σαφή και λεπτομερή απόδοση των μορφών, την ποικιλία των κινήσεων , την απεικόνιση των γυναικείων μορφών με τολμηρά ενδύματα. Επίσης η επίδραση στα νέα ρεύματα φαίνεται και στην εισαγωγή νέων θεμάτων στην εικονογράφηση, όπως είναι η προσωποποίηση των Αρετών, όπως είναι η Δικαιοσύνη, η Αγάπη, η Πίστη κ.α , που απεικονίζονται στις τοξοστοιχίες της Παναγίας, αλλά και η έξαρση της τάσης για απότιση τιμής στη Θεοτόκο που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο ναό, με την παράσταση της Στέψης της Παναγίας από το Χριστό.

Το καμπαναριό βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας, βορειανατολικά του ναού. Επίσης στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει μνημείο εις μνήμη των αγωνιστών και πεσόντων του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59, Κυριάκου Μάτση, Μιχαήλ Καραολή και Νίκου Γεωργίου. Δίπλα από την εκκλησία σώζεται και ένα από τα κρησφύγετα που είχε χρησιμοποιήσει ο Γρηγόρης Αυξεντίου, στη διάρκεια του αγώνα.

Μπορεί στο χωριό του Παλαιχωρίου να υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα για να δει κανείς, εντούτοις αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπαντάνασσας, που αποτελεί σημαντικό μουσείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.