Στην καρδιά του χωριού των Πάνω Λευκάρων, της ορεινής Λάρνακας βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Στηριζόμενοι στις τοιχογραφίες που σώζονται πίσω από το τέμπλο του ναού και από την έμμετρη επιγραφή του επισκόπου Λευκάρων Ολβιανού στο κάτω μέρος του ασημένιου Σταυρού, ο ναός ανάγεται στον 14ο αιώνα μ.Χ.

Ο ναός ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα , όπου και φιλοτεχνήθηκε το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι , στο οποίο υπάρχει αθέατη κρύπτη όπου φυλάγεται ο μεγάλος ξύλινος Σταυρός, στον οποίο οφείλεται και η ονομασία του ναού. Ο Σταυρός είναι καλυμμένος με λεπτά φύλλα ασημιού και φέρει 14 ανάγλυφες παραστάσεις από τη ζωή του Κυρίου, αγγέλους , τον άγιο Κωνσταντίνο και την αγία Ελένη. Σύμφωνα με την παράδοση ο Σταυρός φέρει κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο και φέρεται να μεταφέρθηκε στα Λεύκαρα από την Αγία Ελένη κατά την επίσκεψη της στο νησί.

Κατά τον 19ο αιώνα έγιναν νέες μετατροπές και προσθήκες στο ναό, με σημαντικότερη την επέκταση του για να μπορεί να χωρεί περισσότερο εκκλησίασμα, ενώ με δωρεές αποδήμων του εξωτερικού προστέθηκε και το μεγαλοπρεπές καμπαναριό με τα περίτεχνα σκαλίσματα του. Μεταγενέστερα προστέθηκε η θύρα στην νότια πλευρά του ναού και εικονογραφήθηκε ο θόλος του.

Καθώς το οικοδόμημα του ναού δέχθηκε αρκετές αλλαγές στη διάρκεια των χρόνων αποτελεί ένα κράμα ρυθμών. Στο ανατολικό του τμήμα ο ναός είναι τύπου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο, ενώ το πρόσφατο του τμήμα είναι κυπριακού ρυθμού του 19ου αιώνα.

Σαφέστατα σε μια επίσκεψη σας στο χωριό των Λευκάρων αξίζει να επισκεφτείτε και την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και να θαυμάσετε το κειμήλιο του Τιμίου Σταυρού, που αποτελεί το σημαντικότερο και αρχαιότερο δείγμα μικροτεχνίας της εποχής της φραγκοκρατίας.