Η εκκλησία ανήκει στον τύπο των ξυλόστεγων μονόχωρων ναών που είναι πολύ κοινοί στην οροσειρά του Τροόδους και από το 1985 μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ βρίσκεται στο χωριό Πεδουλάς στις πλαγιές του όρους Τρόοδος. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που βρίσκεται πάνω από τη βόρεια είσοδο, κτίστηκε το 1474 με δαπάνη του ιερέα Βασίλειου Χάμαδου. Μάλιστα ο ιερέας εικονίζεται πάνω από την επιγραφή, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τις δύο θυγατέρες του, να προσφέρει ομοίωμα της εκκλησίας στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Η εκκλησία ανήκει στον τύπο των ξυλόστεγων μονόχωρων ναών που είναι πολύ κοινοί στην οροσειρά του Τροόδους. Στα νότια και δυτικά του ναού κατασκευάστηκε νάρθηκας σε σχήμα Γ, που, εξαιτίας του μικρού μεγέθους της εκκλησίας, χρησίμευε ως γυναικωνίτης.

Το 1474 ξεκίνησε και η αγιογράφηση του ναού. Οι τοιχογραφίες περιλαμβάνουν σκηνές από τον θεομητορικό και χριστολογικό κύκλο, από τα Άγια Πάθη, την Παλαιά Διαθήκη, καθώς και απεικονίσεις Αγίων. Εκατέρωθεν της εισόδου εικονίζονται ο Χριστός Ζωοδότης και η Θεοτόκος Οδηγήτρια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η υπερμεγέθης τοιχογραφία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με ξίφος που βρίσκεται στο τυφλό τόξο πάνω από τη νότια είσοδο, η οποία μάλλον ήταν και η κύρια είσοδος του ναού.

Στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ διασώζεται το όνομα του αγιογράφου που τη διακόσμησε. Πρόκειται για τον Μηνά, έναν ντόπιο καλλιτέχνη που καταγόταν από την περιοχή της Μαραθάσας. Ο Μηνάς, είναι ένας τυπικός λαϊκός ζωγράφος της εποχής, περιορισμένων δυνατοτήτων, που δέχεται μεν τις επιδράσεις της Δύσης, παραμένει όμως προσκολλημένος στις Βυζαντινές παραδόσεις. Τελικά κατορθώνει να διατηρήσει ένα δικό του, προσωπικό στυλ και με αυτό να ιστορήσει την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Εκτός από τις τοιχογραφίες αξιοσημείωτο είναι και το ξύλινο, γραπτό τέμπλο της εκκλησίας, σύγχρονο με τις τοιχογραφίες. Είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους που σώζονται στην Κύπρο. Στο επιστύλιο του τέμπλου αυτού απεικονίζεται ο θυρεός των Λουζινιανών βασιλιάδων της Κύπρου αλλά και ο δικέφαλος αετός των Βυζαντινών αυτοκρατόρων.

Σήμερα η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι ανοιχτή καθημερινά. Οι επισκέπτες της είναι πολλοί, καθώς από το 1985 περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Εξάλλου, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία, φυλάσσονται φορητές εικόνες και άλλα έργα θρησκευτικής κυρίως τέχνης που προέρχονται από τις βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής του Πεδουλά και χρονολογούνται από το 13ο μέχρι τον 20ο αιώνα.