Σε μια παραλιακή τοποθεσία που συνορεύει με τον κόλπο των Κοραλλίων, 13 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Πάφου βρίσκονται τα κατάλοιπα ενός αρχαίου συνοικισμού. Ο συνοικισμός που ήρθε στο φως κατόπιν συστηματικών ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων συνδέεται με την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και με τη μόνιμη εγκατάσταση των Αχαιών στην Κύπρο, το 1200 π.Χ. και τον επακόλουθο εξελληνισμό του νησιού.

Η ονομασία της περιοχής «Παλαιόκαστρο» προήλθε από την ύπαρξη δυο ανεξάρτητων επιβλητικών οχυρωματικών τειχών, ένα στην πλευρά της στεριάς και ένα στην πλευρά της θάλασσας. Τα δυο οχυρωματικά αυτά τείχη παραπέμπουν ως προς την τεχνοτροπία στα «Κυκλώπεια» μυκηναϊκά τείχη. Στο εσωτερικό του οικισμού αποκαλύφθηκαν πολλά μικρά κτίρια, πιθανότατα οικίες. Το μεγαλύτερο κτίριο του συνοικισμού έφερε μια μεγάλη αίθουσα με εστία στο κέντρο της και άλλα μικρότερα δωμάτια που φαίνεται πως στέγαζαν αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια κ.α. Το κτίριο αυτό πιθανότατα να αποτελούσε ένα συνδυασμό κατοικίας και διοικητικού ή θρησκευτικού κέντρου του συνοικισμού. Οι κάτοικοι του οικισμού φαίνεται να δραστηριοποιούνταν στη μεταλλουργία.

Μετά την καταστροφή του οικισμού από πυρκαγιά, ανοικοδομείται αμέσως από τους ίδιους κατοίκους. Παρόλα αυτά η δεύτερη οικοδομική φάση ήταν πολύ φτωχότερη από την πρώτη. Από τις δυο όμως αυτές οικοδομικές φάσεις του οικισμού προήλθαν πολυάριθμα κινητά ευρήματα επηρεασμένα από την μυκηναϊκό πολιτισμό, όπως πήλινα πιθάρια, πήλινα αγγεία, χάλκινα εργαλεία, κυλινδρικές σφραγίδες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Ο οικισμός εγκαταλείπεται οριστικά γύρω στο 1150 π.Χ., όπου οι κάτοικοι του μετοίκησαν στην ενδοχώρα.

Στο χώρο, με χορηγία του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, κτίστηκε μια μοντέρνα ημιυπόγεια κυκλική αίθουσα που λειτουργεί ως Μουσείο. Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, συντηρητή και καθηγητή Andre Bruno. Το μουσείο απεικονίζει τον αποικισμό της Κύπρου από τους Μυκηναίους Έλληνες.

Μουσείο

Ώρες λειτουργίας Χειμερινό ωράριο (16/9 - 15/4)    Δευτέρα – Παρασκευή: 08:30 – 16:00
                               Καλοκαιρινό ωράριο(16/4 - 15/9) Δευτέρα – Παρασκευή: 09:30 – 17:00

Τιμή εισιτηρίου €2,50

Προσβασιμότητα Μή προσβάσιμος ο χώρος σε άτομα που διακινούνται με τροχοκάθισμα.