Οι θαλασσινές σπηλιές στην ακτή της Πέγειας-Ένα τοπίο απείρου κάλλους

Στο παραλιακό μέτωπο της Πάφου, στην περιοχή της Πέγειας, υπάρχει ένα τοπίο μοναδικό, εξαίρετης ομορφιάς, γεωλογικού και βιολογικού ενδιαφέροντος. Η περιοχή ονομάζεται «κανταρκαστοί» και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη παράκτιων σχηματισμών, σπηλαίων, πέτρινων στοών και εγκολπώσεων. Οι σχηματισμοί αυτοί είναι ανεκτίμητης αξίας αφού για να δημιουργηθούν χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια. Συγκεκριμένα, η διαβρωτική ενέργεια της θάλασσας, έχει καταφέρει με την πάροδο του χρόνου να εισχωρήσει μεταξύ των βράχων και να «ροκανίσει» σταδιακά τα πετρώματα, δημιουργώντας το υπέροχο αυτό μωσαϊκό. Κατά μήκος του κόλπου, έχουν σχηματιστεί ψηλά, βραχώδη ακρογιάλια, που μερικές φορές φτάνουν σε ύψος τα 20 μέτρα, μικρές και μεγάλες σπηλιές που «ρουφούν» το νερό της θάλασσας, καθώς και διάσπαρτες μικρές βραχονησίδες.

Πραγματικά το συναίσθημα που νιώθει ο επισκέπτης της περιοχής είναι δέος, ως προς την στεντόρεια δύναμη της θάλασσας. Η φύση στο ρόλο του καλλιτέχνη-γλύπτη έχει δημιουργήσει υπέροχα γλυπτά πάνω στους βράχους. Σίγουρα, όσοι ασχολούνται με την φωτογραφία, θα έχουν υπέροχο υλικό για να αποτυπώσουν.

Πιο παλιά στις σπηλιές, όταν στην γύρω περιοχή δεν είχε επιβληθεί η ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση, έβρισκαν καταφύγιο οι φώκιες μοναχός ( monachus monachus ), οι οποίες όμως πλέον έχουν αφήσει τον χώρο. Για το λόγο αυτό κατά πάσα πιθανότητα μια από τις σπηλιές είναι γνωστή σαν «Σπήλιος της Φώκαινας».

 

Το τοπίο μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστό μόνο στους κατοίκους των περιγύρων αφού η γύρω περιοχή έχει γνωρίσει την οικοδομική ανάπτυξη τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Βόρεια των σπηλιών έχουν κτιστεί μεγάλες εξοχικές οικίες. Η πρόσβαση στις σπηλιές μπορεί να γίνει είτε παραλιακά, από τον κόλπο των κοραλλίων, καταβαίνοντας προς τα παράλια και ακολουθώντας το δρόμο προς τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, είτε από τον δρόμο Πάφου-Αγίου Γεωργίου Πέγειας, με εκτροπή προς τα παράλια, λίγο πριν το λιμανάκι. Υπάρχουν ευτυχώς κάποιες πινακίδες οι οποίες είναι αρκετά κατατοπιστικές. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει το μονοπάτι και να περπατήσει κατά μήκος της ακτογραμμής. Η είσοδος όμως στις σπηλιές μπορεί να γίνει μόνο από τη θάλασσα, είτε κολυμπώντας είτε με τη βάρκα.

Εάν λοιπόν βρεθείτε στην περιοχή της Πέγειας, μην λησμονήσετε να επισκεφτείτε το υπέροχο αυτό «λαξευμένο» τοπίο. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε.