Εκεί όπου η αγριάδα και η μεγαλοπρέπεια συναντώνται σε ένα τοπίο.

Η παραλία της Ακτής του Κυβερνήτη βρίσκεται δίπλα στο χωριό Πεντάκωμο, περίπου 20 χλμ ανατολικά της Λεμεσού. Αποτελεί ίσως την διασημότερη παραλία της επαρχίας Λεμεσού και μία από τις διασημότερες παράκτιες περιοχές του νησιού. Τα λευκά βράχια που δημιουργήθηκαν από την επίδραση των κυμάτων και της αλμύρας σε συνδυασμό με το γαλάζιο της θάλασσας διαμόρφωσαν ένα τοπίο μοναδικού κάλλους και πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Καθώς η ακτή αποτελείται από πολλούς μικρότερους κολπίσκους προσελκύει τόσο τους λουόμενους που αναζητούν την ηρεμία και τη ξεκούραση όσο και αυτούς που ψάχνουν ένα πιο κοσμοπολίτικο σκηνικό. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η ακτή του Κυβερνήτη χαρακτηρίζεται από τα ήρεμα καθαρά νερά της και την αμμώδη παραλία της. Διαθέτει εγκαταστάσεις όπως αποχωρητήρια, ντους, κρεβατάκια θαλάσσης, ομπρέλες, ενώ κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν θαλάσσια σπορ, καφετέριες, εστιατόρια, παιδική χαρά, καθώς και κατασκηνωτικός χώρος κ.α. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν ναυαγοσώστες με τον απαραίτητο ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, καθώς και υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τα στοιχεία αυτά την οδήγησαν στο να βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία.

Η πρόσβαση στην παραλία είναι ιδιαίτερα εύκολη με αυτοκίνητο, λεωφορεία και η περιοχή διαθέτει αρκετούς διαθέσιμους χώρους στάθμευσης. Η παραλία παρέχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες.

Η ακτή του κυβερνήτη (Governor’s Beach) πήρε την ονομασία της κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας, καθώς εκεί υπήρχε το εξοχικό που παραθέριζε ο εκάστοτε Άγγλος κυβερνήτης. Το εξοχικό με το τέλος της αποικιοκρατίας περιήλθε στην κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πραγματικό όνομα της ακτής είναι το Κάλυμνος. Το συγκεκριμένο όνομα περιήλθε από τους σφουγγαράδες του ομώνυμου ελληνικού νησιού που έρχονταν στην περιοχή για σπογγαλιεία.