Στο νότιο μέρος της κοινότητας της Πλατανιστάσας , στο ύψωμα της τοποθεσίας «Κατωφύδι», μέσα σε ένα υπέροχο πευκόφυτο τοπίο βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας. Το εξωκλήσι κτίστηκε κατά τα δύσκολα χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, αποτελώντας αποκούμπι και στήριγμα για τους κατοίκους της περιοχής.

Λίγο πιο κάτω από το εξωκλήσι, κάτω από τον ίσκιο μιας αιωνόβιας τρεμιθιάς βρίσκονται τα ερείπια ενός απλού ομώνυμου παρεκκλησίου. Σε αυτό το παλαιό εξωκλήσι έβρισκαν καταφύγιο τα κατατρεγμένα από τους Τούρκους γυναικόπαιδα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πολύ σημαντικό κειμήλιο αποτελεί η εικόνα της Παναγίας του 19ου αιώνα που βρέθηκε στα ερείπια του ναού και που σήμερα φυλάσσεται στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άλωνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το προσωνύμιο της Παναγίας Καταφυγιώτισσα, όπου πιστεύεται πως προήλθε από τη λέξη καταφύδια (=καταφύγια) που συναντάται στην περιοχή της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας και υποδήλωνε το καταφύγιο στο οποίο προσέφευγαν οι Χριστιανοί, για να προστατευτούν από τους Τούρκους στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.