Η Μονή της Παναγίας της Χρυσοπατερίτισσας βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κοινότητας του Πωμού, εξήντα χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου. Είναι κτισμένη σε μια δασώδη περιοχή, λίγο πιο κάτω από το φράγμα του Πωμού. Το φυσικό περιβάλλον , στο οποίο βρίσκεται το μικρό αυτό εκκλησάκι, «ξυπνά» στον επισκέπτη αισθήματα γαλήνης και κατάνυξης.

Υπάρχουν δυο εκδοχές για το προσωνύμιο Χρυσοπατερίτισσα. Η μια αναφέρεται στην ύπαρξη στο μοναστήρι πολλών πατέρων της εκκλησίας, ενώ η δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για ένα ηγούμενο και αγιογράφο του μοναστηριού, με το όνομα Θωμάς, ο οποίος κρατούσε πάντα μια χρυσή πατερίτσα (ράβδο) και όταν αγιογράφησε την εικόνα της Παναγίας της έδωσε το όνομα Χρυσοπατερίτισσα. Υπάρχει και η άποψη ότι η Μονή είχε πάρει το συγκεκριμένο όνομα πριν το κτίσιμο της και όχι μετά το κτίσιμο της.

Η Μονή της Παναγίας της Χρυσοπατερίτισσας κτίστηκε το 1520 και σήμερα σώζεται μονάχα η ομώνυμη εκκλησία του, η οποία έχει ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια. Το νεότερο κτίσμα διακρίνεται από το παλαιό, καθώς η παλιά εκκλησία βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την προέκταση του , όπου για να διαβείς σε αυτήν θα πρέπει να κατέβεις τα λιγοστά σκαλιά που υπάρχουν. Είναι ένα μικρό πετρόκτιστο εκκλησάκι και διαθέτει δύο εισόδους μία στο παλιό τμήμα του ναού και μία στο νεότερο. Επίσης η στέγη στο παλαιό εκκλησάκι είναι καλυμμένη με κεραμίδια, ενώ στη νεότερη είναι τσιμεντένια.

Ο ναός μπορεί να αποτελεί ένα απλό λιτό οικοδόμημα, εντούτοις κρύβει μικρούς θησαυρούς, όπως η εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπατερίτισσας, που χρονολογείται το 1520 και που πλέον φυλάσσεται στον κεντρικό ναό της κοινότητας, αφιερωμένου στον Άγιο Ευψύχιο. Άλλες παλιές εικόνες της Μονής είναι του Ιωάννη του Προδρόμου, της Αγίας Αικατερίνης, της Αγίας Θέκλας, του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας της Ελεούσας. Δυστυχώς οι τοιχογραφίες της εκκλησίας έχουν φθαρεί με το πέρασμα του χρόνου, εξαιτίας της υγρασίας που επικρατεί στην περιοχή.